latinica  ћирилица
10/08/2022 |  21:54 ⇒ 21:56 | Аутор: СРНА

Петковић: Шта је Суд БиХ чекао до сада са упутним актом

Адвокат Милан Петковић истакао је да се у случају одласка пресуђеног ратног злочинца некадашњег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина у Турску умјесто у затвор поставља питање шта је Суд БиХ чекао са упутним актом и зашто осуђени није отишао на издржавање казне након правоснажности пресуде.
Милан Петковић - Фото: СРНА
Милан ПетковићФото: СРНА

Петковић је навео и да се поставља питање да ли се Махмуљиновим напуштањем БиХ може сматрати да постоји основана могућност да се он не врати у БиХ на позив Суда и да дође до проблема у вези са екстрадицијом и слично.

- Њему вјероватно у току трајања поступка није била изречена мјера забране напуштања пребивалишта, односно мјера забране напуштања територије БиХ, тако да он, док не ступи на издржавање казне затвора може напустити БиХ, али се поставља питање шта је Суд БиХ чекао до сада - рекао је Петковић Срни.

Он је напоменуо да нема довољно информација о конкретном предмету, те да не може говорити о детаљима, али да је закон је јасан када ријеч о сличним случајевима.

- Свако оптужено и осуђено лице обавезно је да пријави било какву промјену адресе или намјеру напуштања мјеста пребивалишта и мора се одазвати на сваки позив суда - навео је Петковић.

Пресуђени ратни злочинац некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин напустио је БиХ и умјесто у затвор отишао је у Турску.

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Један од адвоката из тима одбране информисао је Суд БиХ о одласку Махмуљина, али тек пошто је он напустио БиХ.