latinica  ћирилица
11/08/2022 |  07:15 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Ђокић: Докапитализација Љубије је улагање, а не продаја (ВИДЕО)

Докапитализација Рудника жељезне руде "Љубија" је улагање у предузеће а не продаја и она ће бити успјешно завршена када инвеститор уплати 50, 7 милиона марака на рачун Рудника, рекао је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Приче да је то продаја природног богатства су штетне, а посебно изненађује јер долазе од оних који су 2004. године потписали штетан уговор којим је Рудник био маргинализован. Тадашња Влада сачинила је штетан уговор за Љубију, али и Републику Српску - тврди Ђокић.

Он је навео да партнер, који је спреман да докапитализује Рудник, жели да се даље развија рударска производња.

- Република Српска је власник рудника и само је дала концесионо право за експлоатацију руде за шта се плаћа концесиона накнада. Вјерујем да ће бити унапријеђења производа новим инвестицијама, а све остало је предизборни штос опозиције - рекао је Ђокић.

Говорећи о расту енергетске ефикасности и сталној борби против климатских промјена, навео је да је Република Српска одлучно кренула у процес енергетске стратегије.

Пројекције Међународне агенције за енергетику указују на 2,5 пута виши раст тражње за електричном енергијом до 2050. године, која ће бити задовољена прије свега из соларне енергије, енергије вјетра, хидроелектрана, нуклеарне енергије и природног гаса.

Осврнуо се и на поскупљења у Српској наводећи да до краја године неће бити повећања цијене електричне енергије.