latinica  ћирилица
11/08/2022 |  07:48 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

Којић: Расписати међународну потјерницу за Махмуљином

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић рекао је да за пресуђеним ратним злочинцем некадашњим командантом Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибом Махмуљином треба расписати међународну потјерницу да би био смјештен на издржавање срамотно мале казне.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је истакао да одлазак Махмуљина у Турску умјесто у затвор указује на то да је Српска била у праву од самог почетка.

- Правосуђе је искључиво у функцији спровођења бошњачких политика и политике некажњавања Бошњака за бруталне ратне злочине над Србима. Ослобађају, изричу казне испод законског минимума, а сада омогућавају и лицима која су пресуђена да побјегну - рекао је Којић за Глас Српске.

Он је поновио да је очигледно Суд БиХ дао могућност Махмуљину да, након правоснажне пресуде, побјегне, оцијенивши да је у овом случају видљива спрега и давање могућности Махмуљину да избјегне извршење казне.

Пресуђени ратни злочинац некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин напустио је БиХ и умјесто у затвор отишао је у Турску.

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Један од адвоката из тима одбране информисао је Суд БиХ о одласку Махмуљина, али тек пошто је он напустио БиХ.