latinica  ћирилица
11/08/2022 |  09:01 ⇒ 12:29 | Аутор: СРНА

Противградне ракете спријечиле већу штету на усјевима

Испаљивање противградних ракета није узрок суше у Републици Српској, као што тврди предсједник Удружења мљекара Владимир Усорцац, већ је захваљујући њима спријечена већа штета на усјевима, саопштено је из "Противградне превентиве Републике Српске".
Противградне ракете - Фото: илустрација
Противградне ракетеФото: илустрација

Из "Противградне превентиве" најоштрије демантују и изјаву Усорца да се противградна заштита не спроводи нигдје у Европи, осим у Републици Српској, те истичу Мађарску као најсвјежији примјер гдје су за развој управо ове дјелатности кориштена средства ЕУ.

- Ова дјелатност се спроводи на дијеловима Шпаније, Француске, Грчке, Аустрије Њемачке, Бугарске, Румуније, Молдавије, Русије и Србије. У свим програмима противградне заштите који се спроводе користи се исти метеоролошки реагенс - сребро-јодид, који се у облаке уноси путем противградних ракета или генератора са земље или авиона", наводи се у саопштењу и додаје да се управо сребро-јодид користи и у програмима повећања падавина, због своје особине да дјелује као заметак кише и на себе везује влагу из облака.

Из "Противградне превентиве" сматрају "још већом глупошћу и неистином" тврдњу да је противградна заштита узрок суше и да је због тога треба укинути.

- И у програмима противградне заштите и програмима повећања падавина практично је исти принцип рада, односно да се падавине излуче из облака прије него ли се смрзну и постану град, односно да над простором над којим се крећу облаци падне више кише - појашњава се у саопштењу.

Код обављања дјелатности противградне заштите, истиче се у саопштењу, кориштењем сребро-јодида нуспојава је више кише, а немогуће је говорити о томе да та влага једноставно нестане из атмосфере или да тако настаје суша.

- У Републици Српској имамо одличне резултате у сузбијању града, ове године смо спријечили значајну штету од града на пољопривредним културама и не може се говорити о катастрофалној штети од ове елементарне непогоде. Из свих облака на које смо дјеловали падала је киша, јер да се не ради о таквим облацима који су пуни влаге и који се крећу над прегријаним копном не би ни долазило до невремена и само би непотребно трошили ресурсе, односно ракете и отопину сребро-јодида за генераторе - наводи се у саопштењу.

Из "Противградне превентиве" наглашавају да су све друге тврдње, осим наведеног, обичне злонамјерне глупости зарад дневне политике и ситног ћара, углавном да се новац умјесто у ресурсе за заштиту од града уложи у оно што Усорац треба.

- То што ће лед однијети љетину и поразбијати кровове, аутомобиле и другу имовину, то му је мање или нимало битно - наглашавају из "Противградне превентиве".