latinica  ћирилица
11/08/2022 |  09:12 ⇒ 09:15 | Аутор: Глас Српске

"Кочићева награда" Анђелку Анушићу

Жири "Кочићеве награде" 57. Кочићевог збора донио је једногласну одлуку да Кочићева награда за 2022. годину буде додијељена књижевнику Анђелку Анушићу.
Књиге - илустрација -
Књиге - илустрација

- Анђелко Анушић (1953, Сува Међа) разноврстан је писац, обимног и жанровски разуђеног опуса. Антологичар, књижевни критичар и публициста. Објавио је седамнаест пјесничких збирки, осам књига приповједака, шест романа, двије књиге есеја, једну монодраму и бројне публицистичке радове. Све заједно уобличава портрет изузетног ствараоца препознатљиве поетике и аутентичног израза. Његово дјело је на различите начине и вишеструким поводима скретало пажњу читалаца и критичара, што је поред компетентних критичарских текстова мјерљиво и многим угледним књижевним признањима и наградама, међу којима је и једна од најсвјетлијих, Андрићева награда Задужбине Иво Андрић за 2020. годину - наведено је у образложењу жирија, који је радио у саставу проф. др Душко Певуља, Јованка Стојчиновић Николић и Предраг Бјелошевић.

Како даље наводе, својим прозним опусом, који посвећенички исписује у посљедње три деценије, Анушић тематизује судбину крајишких Срба, оних који су поткрај двадесетог вијека протјерани са својих вишевјековних бивака.

Награда ће му бити уручена 28. августа на "Кочићевом збору" у Стричићима.