latinica  ћирилица
11/08/2022 |  10:38 | Аутор: СРНА

БОРС: Покренути озбиљну расправу о бијегу осуђеног ратног злочинца

Борачка организација Републике Српске апелује да се о бијегу осуђеног злочинца Сакиба Махмуљина покрене озбиљна расправа, као и о смишљеном раду Суда БиХ да за ратна дешавања окриви само Србе, изјавио је предсједник БОРС-а Радан Остојић.
БОРС -
БОРС

Остојић је за Срну оцијенио да Махљмуљинов бијег потврђује да је ријеч о лакрдији правосуђа на нивоу БиХ, које је по узору на Хашки трибунал формирано да суди само српском народу за ратна дешавања и ратне злочине с циљем укидања Републике Српске.

Према његовим ријечима, БОРС апелује да политичко руководство Републике Српске покрене озбиљну расправу о овој проблематици, јер Суд БиХ мора да ради у складу са законом, правним стандардима и по начелу правичности, а не да ради смишљено да се за ратна дешавања у БиХ окриви само српска страна.

- Политичко руководство Републике Српске мора захтјевати да правосуђе БиХ има исте стандарде према свим народима у БиХ у погледу процесуирања ратних злочина или да се укине Суд БиХ и српски представници повуку из правосуђа на нивоу БиХ - рекао је Остојић.

Остојић каже да је несхватљиво да се генералу такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину омогући да побјегне у Турску, умјесто да је одмах био упућен на издржавање затворске казне.

Он је упитао како је могуће да Махмуљин пређе државну границу и оде у страну државу, а да о томе нико није упознат и да то не буде спријечено.

Махмуљин сматра да је то немогуће, осим ако не постоји спрега и смишљена намјера бошњачког политичког руководства, извршних органа и полиције Федерације БиХ.

Пресуђени ратни злочинац некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин напустио је БиХ и умјесто у затвор отишао је у Турску.

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Један од адвоката из тима одбране информисао је Суд БиХ о одласку Махмуљина, али тек пошто је он напустио БиХ.