latinica  ћирилица
11/08/2022 |  10:54 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања из Српске - Махмуљин треба бити у затвору, а не у Турској (ВИДЕО)

За пресуђеним ратним злочинцем, некадашњим командантом Трећег корпуса такозване Армије БиХ, Сакибом Махмуљином, треба расписати међународну потјерницу како би био смјештен на издржавање срамотно мале казне, изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, Милорад Којић.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Којић је истакао да одлазак Махмуљина у Турску умјесто у затвор указује на то да је Српска била у праву од самог почетка.

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске, Божица Живковић Рајилић, изјавила је да бјекство Махмуљина из БиХ представља још једну потврду да правосуђе БиХ прави раздор и уништава БиХ.

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице тражи да Махмуљин хитно буде депортован у БиХ и послат у затвор, рекао је Срни предсједник ове организације, Бранимир Којић.

Борачка организација Републике Српске апелује да се о бијегу осуђеног злочинца покрене озбиљна расправа, као и о смишљеном раду Суда БиХ да за ратна дешавања окриви само Србе.

Махмуљину је смишљено омогућен бијег у Турску, што само потврђује да Суд БиХ ради у интересу Бошњака, а на искључиву штету Срба, оцијенио је предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић.

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да бошњачко-муслиманске политичке полуге настављају да опструишу истину, правду и правичност када су у питању ратни злочини над српским народом, а примјер ратног злочинца Сакиба Махмуљина је врло илустративан у том смислу.

Правосуђе БиХ је својим недјеловањем омогућило ратном злочинцу Сакибу Махмуљину да напусти БиХ када жели без икаквих мјера забране, рекао је шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најавио је кривичну пријаву против Судског вијећа Суда БиХ због немара у случају Махмуљин и допуштања да овај осуђени ратни злочинац напусти БиХ.

Махмуљин је побјегао ју Турску уз помоћ великобошњачких судија и предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца, сматра експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Из Граничне полиције БиХ рекли су да "ради заштите личних података" не могу објавити како је и на ком граничном прелазу Махмуљин је  прешао границу БиХ и отпутовао у Турску.

Из Суда БиХ одговарају. Махмуљин није упућен на издржавање казне затвора од осам година јер се, према обавијести коју је доставила његов бранилац, налази на лијечењу у Турској, речено је Срни у Суду БиХ.

Подсјетимо, Махмуљин је напустио БиХ и, умјесто у затвор, отишао је у Турску, након што му је Суд БиХ крајем априла изрекао правоснажну затворску казну од осам година због злочина над српским цивилима.