latinica  ћирилица
11/08/2022 |  10:55 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Помен за 101 жртву усташког злочина у селу Чаваш (ВИДЕО)

У селу Чаваш у Поповом пољу служен је парастос за 101 жртву масовног покоља које су усташе, на данашњи дан побиле и бациле у јаму 1941.године.
У селу Чаваш у Поповом пољу служен помен - Фото: РТРС
У селу Чаваш у Поповом пољу служен поменФото: РТРС

Међу жртвама злочина били су жене, старци и дјеца. Ријеч је о једном од највећих стратишта српског становништва у овом дијелу Херцеговине.

Тог 11. августа усташе су опколиле село и у зору је почео покољ. Након звјерског мучења побили су 101 од 150 мјештана села Чаваш, међу којима је било 55 жена и дјеце. Најмлађа жртва имала је само десет дана. Тијела страдалих бацана су у плитку јаму подно села.

У селу Чаваш, које је Дејтонским споразумом припало федералној општини Равно, данас без струје и воде живе свега три мјештанина. Питоми Чаваш је сада готово избрисано и од свих помало заборављено село.

Тијела жртава из овог села есхумирана су 1956. године и сахрањена у заједничку костурницу. Али ни ту није било мира за убијене. Село је поново спаљено у љето 1992. године, а припадници хрватских снага тада су срушили споменик страдалницима.

Спомен обиљежје у комадима је пренесено и поново састављено код манастира Тврдош. Потомци страдалих покренули су акцију да се споменик поново врати у Чаваш, на спомен-костурницу.