latinica  ћирилица
11/08/2022 |  11:50 ⇒ 13:49 | Аутор: СРНА

Награда "Змијањче" ученици Марији Трубић из Ситнице

Једногласном одлуком жирија, овогодишња књижевна награда "Змијањче" за најбољи литерарни рад младог писца из Републике Српске биће додијељена Марији Трубић, ученици осмог разреда Основне школе "Петар Кочић" из Ситнице у општини Рибник за пјесму "Идеш ли, роде".
Кочићево огњиште, Стричићи - Фото: РТРС
Кочићево огњиште, СтричићиФото: РТРС

Жири, чији је предсједник био Миладин Берић, а чланови Елена Глишић, Вид Вукелић, похвалио је и пет радова у најужој конкуренцији за награду.

Похваљени су радови "Уснило је Косово" Лоле Илић, ученице шестог разреда ОШ "Свети Сава" из Бијељине, "Велики дјечаци не плачу" Ђорђа Кнежевића, ученика осмог разреда ОШ "Пале", те "Борине приче" Данијела Миљатовића, ученика осмог разреда ОШ "Бранко Ћопић" из Доњих Агића у Новом Граду.

Жири је похвалио и радове "Чувај се интернета" Олгице Станић, ученице петог разреда ОШ "Бошко Буха" из Штрбаца код Рудог, као и "Кад би табла испричала" Јована Лукића, ученика другог разреда ОШ "Вељко Чубриловић" из Прибоја код Лопара.

На конкурс за награду "Змијањче" пристигла су 82 поетска и прозна рада ученика основних школа из свих дијелова Републике Српске.

- Овогодишњи жири је заиста имао тежак задатак, с обзиром да је креативност ученика, односно квалитет радова који су конкурисали за награду превазишла очекивања жирија, што може само да радује. Из године у годину пристиже све више радова за награду `Змијањче`, што је сагласно са циљем да се у младима пробуди оно најљепше у њима, а то је титрај душе изражен кроз писану ријеч - наведено је у одлуци жирија.

Жири је истакао да се првонаграђени рад "Идеш ли, роде" Марије Трубић, ученице осмог разреда ОШ "Петар Кочић" из Ситнице јесте пјесма која се сама издвојила у мноштву одличних радова.

- Испјевана у слободарском Кочићевом духу пјесма `Идеш ли, роде` је истовремено, не само питање и не само одговор, већ и позив на преиспитивање оног унутрашњег и лебдећег у нама. Млада пјесникиња на, више не само кочићевско, питање `Идеш ли, роде` комуницира са читаоцем са примјетном дозом страха за будућност свог народа, да би на самом крају, као својеврстан печат, односно поенту понудила и одговор `Само вјеруј, с тобом је Бог!` - пише у одлуци жирија.

Закључено је да оваква поента није неочекивана, поготово ако су узме у обзир да овогодишња добитница награде "Змијањче" долази баш из Кочићевог краја, гдје се одувијек гајила љубав према Господу и отаџбини.

- Сам конкурс је оправдао очекивања јер док год има оваквих ученика, не треба да се бринемо за будућност Републике Српске, а ни за будућност писане ријечи у њој - поручио је жири.