latinica  ћирилица
11/08/2022 |  12:20 ⇒ 19:32 | Аутор: РТС

Вучић: Приштина хоће да нападне сјевер КиМ, припрема се ликвидација Срба

Предсједник Србије Александар Вучић каже да иде у Брисел да разговара, али да се не нада никаквом резултату. Истиче да је скептичан, али да полаже наде у састанак и рационално понашање Приштине, као и да се нада да ће их "њихови илегални родитељи натерати на то".
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC)

Вучић каже да је скептичан у вези са резултатима састанка са косовским премијером Аљбином Куртијем у Бриселу 18. августа, али да полаже наде у састанак и рационално понашање Приштине и да иде тамо да пронађе рјешење.

- Надам се да ће их њихови илегални родитељи натјерати на то - рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Предсједник Србије истиче да Заједница српских општина не може да буде невладина организација.

- Зашто смо уопште преговарали и разговарали ако ЗСО мора да буде у складу са косовским уставом? Шта то нас брига шта пише у њиховом уставу, који не признајемо? Па ми мислимо да мора да буде у складу са Уставом Србије - и шта ћемо сад? Мислите да направимо невладину организацију да имају право да продају жваке и скупљају гумице пред почетак наставе 1. септембра? Па, не може - поручио је Вучић.

Упитао је и чему у том случају служи Бриселски споразум.

- Моја порука Квинти прије свега - идемо у доброј вјери, желимо да разговарамо о свему. Ви на силу можете све, али само на силу. Да нас натјерате да се одрекнемо својих права, да сами учествујемо у уништавању своје земље и потписаних споразума - немојте ни да покушавате ни да сањате - рекао је Вучић.

"Приштина је хоће да нападне сјевер Косова и Метохије"

Вучић тврди да Приштина, користи ситуацију у Украјини, да би водила кампању против Србије, и да су лажи да Србија жели да нападне било кога, већ управо супротно.

Приштина је, истиче, та која хоће да нападне сјевер КиМ, и припрема ликвидацију Срба, под плаштом борбе против криминала, због чега их је упозорио да то никако не чине.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да Београд води агресивну политику, уз оптужбе да Београд може да изазове сукоб, Вучић је рекао да је то смијешно.

Каже да је"на хиљаде и хиљаде" лажи објављено у свјетским медијима - како Србија негдје некога напада.

Вучић је нагласио да, заправо, Приштина жели да прикрије намјеру, а заправо жели да каже да хоће да нападну сјевер Космета.

- Они припремају ликвидације наших људи на сјеверу. Отворено то кажем. Упозоравам их да то не чине, под плаштом боре против криминала. Немојте да убијате људе. Ми да убијамо никога нећемо. Потребни су нам мир и стабилност -  поручио је Вучић.

Подсјетио је да се говорило да ће Србија да води и рат у Босни и Херцеговини, што се, истиче, испоставило као нетачно.

- Лагали су народ, и тако стално. Они покушавају да искористе ситуацију у Украјини, да би водили кампању против Србије. То раде већ 170 дана и наставиће да раде - рекао је Вучић.

Истакао је да ће се мандатар за састав нове Владе Србије знати за дан или два.

Како је рекао, "мандатар неће дуго да ради свој посао", односно брзо ће предложити Владу.

- Мислим да ће прије краја августа да буде у Скупштини. Иначе, рок за састав Владе је 2. новембар. Да ли ће да буде 28. или 29, важно да буде добра Владе - поручио је Вучић.

Истакао је да ће разговарати са предсједником Социјалистичке партије Србије Ивицом Дачићем као "потенцијалним коалиционим партнером".