latinica  ћирилица
11/08/2022 |  13:49 ⇒ 16:58 | Аутор: СРНА

Новитовић у Београду потписао уговор о купопродаји хеликоптера

Републичка управа цивилне заштите од данас располаже хеликоптером "бел 206 Б", а уговор о купопродаји данас у потписали вршилац дужности директора Управе Милан Новитовић и државни секретар Министарства унутрашњих послова Србије Бојан Јоцић.
Потписивање уговора о купопродаји хеликоптера (фото:TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE) -
Потписивање уговора о купопродаји хеликоптера (фото:TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE)

Новитовић је истакао да ће хеликоптер "бел 206 Б" бити стављен на располагање Хеликоптерском сервису Републике Српске за медицинску евакуацију, потраге, извиђања у предгашењу пожара и све активности које доприносе развоју и квалитету система заштите и спасавања у Српској.

Он је додао да Хеликоптерски сервис Републике Српске у својој флоти већ има хеликоптер "бел 206 Б", те да Републичка управа цивилне заштите нема људске капацитете за кориштење хеликоптера.

Према његовим ријечима, Хеликоптерски сервис Републике Српске и Републичка управа цивилне заштите имају изузетно развијену сарадњу са аспекта гашења пожара из ваздуха, у потрагама на терену и евакуацијама, а Хеликоптерски сервис активностима допроноси побољшању квалитета система заштите и спашавања на цијелом простору Српске.

Он је напоменуо да Републичка управа цивилне заштите има изузетну сарадњу и са Сектором за ванредне ситуације Србије и МУП-ом Србије, те са Хеликоптерском јединицом МУП-а Србије што су показали више пута у многим ситуацијама реагујући кроз заједничке акције.

Јоцић је рекао да ће хеликоптер, који је данас постао власништво Републике Српске, врло брзо бити испоручен и умногоме ће помоћи грађанима Српске у случајевима природних непогода и катастрофа.

- Хеликоптер ће у значајној мјери увећати оперативне способности Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, а грађани Српске ће се осећати безбедније. Србија је увијек ту да помогне - рекао је Јоцић.

Он је истакао да је Република Српска спољнополитички приоритет Србије и да ће Србија увијек бити ту да помогне грађанима Српске, те да ће тако бити докле год је на челу Србије предсједник Александар Вучић, саопштено је из МУП-а Србије.

Према његовим ријечима, реализација купопродаје хеликоптера само је потврда ове изузетне сарадње.

Велики шумски пожар који је прије само неколико дана погодио околину Требиња, када је МУП Србије упутио помоћ, показао је, каже Јоцић, у којој мјери је значајна опремљеност служби надлежних за ванредне ситуације.

- Безбједност сваког грађанина Српске за нас је значајна колико и безбједност грађана Србије - нагласио је Јоцић.