latinica  ћирилица
11/08/2022 |  15:50 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Митрополит Хризостом служио у манастиру Соколица на Равној Романији (ВИДЕО)

Манастир Соколица на Равној Романији у чијим зидовима су уклесана имена 4.000 бораца Војске Републике Српске са простора Сарајевско-романијске регије обиљежио је двадесетогодишњицу освештања.
Митрополит Хризостом - Фото: СРНА
Митрополит ХризостомФото: СРНА

Породице погинулих бораца положиле су вијенце и цвијеће и на гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу гдје је сахрањено око хиљаду бораца.

Поводом дана храма Светог Георгија - Соколице, како је народ зове, митрополит дабробосански Хизостом служио је свету архијерејску литуригију и помен погинулим борцима Војске Републике Српске.

Митрополит је рекао да су у манастиру исписана имена више од 4.000 Срба погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату који су страдали као мученици бранећи човјека, право на живот, свој род, Цркву и вјеру.

- Сваки пут се молимо да нам Господ буде помоћник у нашем трпљењу у нашим биједама и невољама и да се кроз њега покажемо побједоносци - рекао је митрополит Хризостом.

У оквиру великог народног збора "Само теби горо Романијо" поводом славе храма организована су бројна спортска такмичења и културне манифестације, а производе су представили и пчелари, произвођачи здраве хране, занатлије и трговци.