latinica  ћирилица
11/08/2022 |  18:13 ⇒ 23:02 | Аутор: РТРС

Шта доноси докапитализација Љубије? (ВИДЕО)

Република Српска ће и након докапитализације Рудника жељезне руде Љубија имати власништво над 40 одсто предузећа.
РЖР "Љубија" - Фото: РТРС
РЖР "Љубија"Фото: РТРС

Међутим, упркос чињеницама, опозиција наставља да оптужује власт за наводну продају и предају Љубије непознатом инвеститору.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић одговара да је држава власник рудника и да је само дала концесионо право за експолоатацију, а да је оно што опозиција ради предизборни трик.

Ђокић каже да ће докапитализација бити завршена када америчко-канадска корпорација уплати 50,7 милиона КМ на рачун Рудника жељезне руде. Тиме ће, каже, бити унапређена рударска производња у Српској.

- Држава је власник рудника, она је смао дала концесионо право некоме да може да експлоатише. Он за то плаћа концесиону накнаду, организује рударску производњу, запошљава људе, ангажује спољне сараднике који са њима раде - појашњава министар.

Опозиција ипак не престаје са критикама. Посланик ДНС-а у НСРС Душко Ивић из Приједора каже да грађани неће имати корист, оптужујући локалну и републичку власт за злоупотребу природних ресурса.

- Кад неко уплати новац за докапитализацију, он тај новац уплаћује на рачун РЖР. Тај неко ко докапитализује предузеће постаје већински власник и као такав он новац који полаже на жиро рачун може сутрадан да дигне и располаже тим новцем - наводи Ивић.

Из Градске управе и приједорског СНСД-а кажу да тврдње опозиције нису тачне. А у постпуку докапитализације инсистирају да објекти и земљиште Љубије остану у власништву града.

- Нећемо дозволити да се крчми нешто што су грађани Приједора градили годинама, али није коректно да на такав начин наступају представници опозиције, алудирајући да је градска власт крива за све. Није тачно. Онај ко је добронамјеран види се шта је урађено у посљедње двије године, а шта је у протеклих 16 година - каже Драгослав Кабић, предсједник ГО СНСД-а у Приједору.

Да није ријеч о продаји природног богатства како то опозиција пласира у јавности потврђује и ресорни министар, подсјећајући да је 2004. године тадашња Влада потписала штетан уговор по Љубију, али и Републику Српску.

- Рудник жељезне руде Љубија је заједно са Миталом формирало заједничко предузеће које се зове Арселор Митал и то предузеће данас послује и има концесије за експлоатацију жељезне руде на подручју приједорске регије. То предузеће остаје и даље једино предузеће које има концесиону накнаду за експлоатацију. РЖР је унутар тог предузећа и чини његов дио од 49 одсто. Збуњивање јавности је предизборни штос кога користи опозиција - истиче Ђокић.

По окончању процеса докапитализације, након три деценије створили би се предуслови за експлоатацију руде у овом крају и отворила би се могућност за нова радна мјеста што би умногоме помогло развоју овог поткозарског мјеста.