latinica  ћирилица
11/08/2022 |  18:29 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

"Иза скупа пољопривредника крије се политика" (ВИДЕО)

Представници Удружења "Села Семберије и Мајевице" у сарадњи са представницима појединих удружење из Федерације траже да се у БиХ прогласи стање елементарне непогоде због суше. Истакли су да нису задовољни реговањем ресорног министарства, али и бијељинске Градске управе.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Док се цијела Европа суочава са незапамћеном сушом и недостатком воде, пољопривредници из Семберије, окупљени око Саве Бакалића, предсједника Удружења пољопривредника "Села Семберије и Мајевице", постављају ултиматуме и нереалне захтјеве ресорном министарству. Подршку су добили и из Федерације.

Симптоматично је да оптужују Градску управу која је са њима у договору већ данас припремила захтјев за проглашење стања елементарне непогоде.

Из Министарства пољопривреде одговарају да је захтјев неутемељен и да не постоје услови за проглашење стања елементарне непогоде због суше, јер је стање на терену различито, те да ће већ од понедјељка стручна комисија почети са процјеном штете на терену.

- Не може се паушално причати о суши. Ни једна земља у окружењу није прогласила елементарну непогоду. Довели смо људе у стручни тим за процјену штете - истакао је Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде.

Малетић сматра да се иза данашњег скупа крије политика, а не интерес пољопривредника.

- Одговорно тврдим да Саво Бакајлић и његова екипа желе изазвати немире у Српској доводећи људе из Федрације - истиче Малетић.

Како је најављено, од понедјељка ће стручне комисије Министарства пољопривреде кренути са процјеном штете од суше, након чега ће бити одређена и помоћ пољопривредницима који су претрпјели штету.