latinica  ћирилица
11/08/2022 |  18:46 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Док Европом влада незапамћена суша, појединци у Српској за сушу оптужују Противградну заштиту (ВИДЕО)

Годинама бране усјеве од града. Сачували су тоне приноса, највише у воћњацима. Коме је засметала противградна заштита Републике Српске? Иако је један од најмодернијих и најефикаснијих, Систем противградне превентиве засметао је Владимиру Усорцу. Отишао је и корак даље - тражи његово укидање.
Противградна превентива Републике Српске - Фото: СРНА
Противградна превентива Републике СрпскеФото: СРНА

Иако је пољопривредник који је од надлежног министарства засигурно добио највише подстицаја, предсједнику Удружења пољопривредника -произвођача млијека, Владимиру Усорцу, напрасно је засметао систем противградне заштите. Иако није стручњак, процијенио је да су противградне ракете узрок суше. Тврди и да је тај систем нееефикасан због чега су га укинуле многе земље.

- Једино ми овдје у БиХ имамо противградну заштиту, нема је ни Србија ни Хрватска. Мислимо да та противградна заштита наноси више штете него користи - тврди Усорац.

Овом изјавом, Усорац је показао елементарно незнање у овој области, а демантују га и стручњаци.

- Прва је неистина да се противградна заштита не врши нигдје у Европи. Противградну заштиту имају Шпанија, Француска, дијелови Швајцарске, Њемачке, Аустрије, читава Мађарска, Румунија, Бугарска, Русија, Молдавија и Србија - истакао је директор Противградне превентиве Републике Српске Тихомир Дејановић.

Усорац у неутемељеним оптужбама отишао је и корак даље оптужујући Противградну заштиту да је употребом сребро-јодида у противградним ракетама изазвала сушу. Ефекат је управо супротан - падавине се поспјешују, тврде метеоролози.

- Ми не можемо да утичемо генерално на премјештање облака, да их успоравамо, заустављамо. Не можемо их умањити и просто утицати да негдје пада, а негдје не - каже метеоролог Никола Тодоровић.

Миленко Чекић, оператер на лансеру за противградне ракете, објашњава да ракета натјера у облаку да се киша испада, а лед истопи.

Већина удружења не подржава захтјев Владимира Усорца. Воћари су посебно изненађени нереалним затјевом.

- Имам само ријечи хвале за противградну превентиву јер уназад неколико година стварно су ефикасни. Са великим бројем ракета, људством и опремом су на завидном нивоу када видимо шта се дешава у Хрватској и другим земљама - каже Зоран Ковачевић, воћар из Турјака.

Младем Марјановић, предсједник Удружења воћара Приједора, истиче да би ипак струка требало да има посљедњу ријеч.

- Видимо да суша није само код нас, она је и у Италији и свим осталим државама које немјуа противградну превентиву - додаје Марјановић.

Очито, некоме је засметало што је у посљедњих неколико година у модернизацију уложено 25 милиона марака и са два савремена метеоролошка радара и све већим бројем аутоматских лансера створен најефикаснији ситем у региону.