latinica  ћирилица
11/08/2022 |  18:57 ⇒ 23:02 | Аутор: РТРС

Који су услови и ко има право на субвенције за соларне панеле? (ВИДЕО)

Грађани Републике Српске, моћи ће учествовати у програму енергетске одрживости домаћинстава и привреде. Право на субвенције, имаће 50 хиљада домаћинстава и 500 привредних субјеката. Вриједност пројекта, чији је носилац Електропривреда, је око 500 милиона марака.
Соларни панели - Фото: РТРС
Соларни панелиФото: РТРС

Електропривреда Републике Српске већ је направила прве кораке у циљу коришћења обновљивих извора енергије. Грађани Републике Српске, моћи ће учествовати у програму енергетске одрживости домаћинстава и привреде. Право на субвенције, имаће 50 хиљада домаћинстава и 500 привредних субјеката. Вриједност пројекта, чији је носилац Електропривреда, је око 500 милиона марака.

Десет требињских корисника, добило је соларне панеле бесплатно, у оквиру пробног - пилот пројекта.

Мјесечна рата за отплату дијела постројења, биће обрачуната, по основу просјека, утрошка електричне енергије домаћинства на годишњем нивоу, те умањена за 10 одсто. Разлог мањег износа је то, што други трошкови, по основу садашњег рачуна, неће бити укључени у обрачун.

Инсталирана снага соларних панела износиће око 250 мегавата.

- Соларни панел производи електричну енергију за потребе домаћинства кроз свој фотонапонски систем. Енергију троши у моменту када му је неопходна, а вишак пласира у дистрибутивну мрежу за неке будуће периоде - објаснила је Сања Рикало, директорка Дирекције за оперативне послове дистрибутивног система Електропривреде Републике Српске.

Електропривреда ће на овај начин остварити вишкове енергије и моћи их пласирати на спољно тржиште, по вишим цијенама.

- Ми бисмо на годишњем нивоу, када изградимо мала соларна постројења на стамбеним објектима,  додатно електропривреди доносили 46 милиона евра - каже министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

 Та средства, била би усмјерена за развој Електропривреде и друге инфраструктурне пројекте, од значаја за грађане и Републику Срспку.

Право на учешће у пројекту имају сва домаћинстава која имају бројило, али уз одређене услове.

Пријаве ће се компјутерски бодовати, а циљ је да се изаберу становници који имају најнижа примања по члану.