latinica  ћирилица
11/08/2022 |  19:03 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

На ГП Градишка уведена дигитална обрада царинских декларација и електронски потпис (ВИДЕО)

Почео је са примјеном Закон о царинској политици. Првог августа уведен је савремени систем царинских процедура тј. дигитална обрада царинских декларација, а почела је и употреба електронског потписа. Какав ће утицај нови систем имати на проток робе и на трошкове привредника и превозника?
ГП Градишка - Фото: РТРС
ГП ГрадишкаФото: РТРС

Примјена НЦТС система на једном од веома фреквентних граничних прелаза Градишка одвија се без икаквих проблема. Прву дигиталну транзитну декларацију у информациони систем Управе поднијела је шпедиција "Глобус" из Градишке.

Предност је што се поруке и подаци размјењују електронски умјесто досадашњег пријављивања возила и робе на свакој граници.

Увођењу у употребу електронског потписа и сертификацији УИО за издавање квалификованог дигиталног потписа претходиле су вишегодишње законодавне и техничке припреме. Европска унија је са милион евра од укупно милион и 700 хиљада евра подржала успостављање система и усклађивање са ЕУ стандардима.

Управа је обезбиједила подршку привредницима кроз едукације и инфо сервис који могу контактирати за сва питања у вези с примјеном новог система.

Управа за индиректно опорезивање планира проширити електронске сервисе. Велики порески обвезници индиректних пореза од 1. јануара 2023. године ће дигитално потписивати ПДВ и пријаву за акцизе. Од краја идуће године ће се електронски обављати и остале царинске процедуре.