latinica  ћирилица
11/08/2022 |  20:45 ⇒ 20:47 | Аутор: СРНА

Пекинг најавио одлучне мјере због посјете литванских функционера Тајвану

Кина ће предузети жестоке мјере које ће бити "одлучан ударац" као одговор на посјету делегације литванских функционера Тајвану, саопштио је портпарол Министарства иностраних послова Кине Ванг Венбин.
Пекинг (фото: EPA-EFE / MARK R. CRISTINO) -
Пекинг (фото: EPA-EFE / MARK R. CRISTINO)

- Изражавамо незадовољство поводом ове посјете, пошто представља грубо мијешање у нашу унутрашњу политику. То је изазов принципу "једне Кине", злонамјерна провокација, задирање у суверенитет и територијалну цјеловитост наше земље. Кина ће одлучно одговорити - саопштио је Ванг.

Кинески дипломата је подсјетио да је Тајван, према ставу који званично подржавају УН и већина земаља свијета, неодвојиви дио Кине, преноси Спутњик.

- Од принципа једне Кине зависе међународни односи. То је политичка основа за развој наших билатералних односа са Литванијом и другим државама. Инсистирамо да званична лица из Литваније престану да буду пиони антикинеских снага и присталица такозване независности Тајвана - истакао је Ванг.

Тајванско Министарство спољних послова објавило је на свом налогу на Твитеру да је делегација Литваније, коју је предводила замјеник министра саобраћаја и комуникација Агна Вајцјукевичјуте, допутовала у недјељу 7. августа у петодневну посјету Тајвану.