latinica  ћирилица
11/08/2022 |  21:07 ⇒ 22:17 | Аутор: СРНА

Отворена изложба слика "Преплитање", аутора Катарине Аћимовић

У зворничком Дому омладине вечерас је отворена изложба слика под називом "Препилитање", на којој је постављено десетак радова у различитим техникама младе сликарке Катарине Аћимовић из Роћевића код Зворника.
Изложба слика "Препилитање" - Фото: СРНА
Изложба слика "Препилитање"Фото: СРНА

Аћимовићева је, након отварања зложбе, рекла новинарима да тематски истражује врло личну причу, коју разрађује кроз серију радова у различитим техникама као што су уље на платну, акварел, оловке у боји и на крају, вез на платну.

- Трагам за визијом, доживљајем и уобличавањем мени блиских и чини ми се одувијек познатих и препознатљивих руку, руку моје мајке - рекла је она и додала да инспирацију и повезаност са овом темом вуче из дјетињства, домаћинства и друштва у ком је одрасла.

Истичући да се дјетињства сјећа кроз препознатљиве руке мајке и баке, Аћмовићева је нагласила да су и једна и друга увијек нешто плеле и везле, као да су се на тај начин изражавале.

- Касније сам схватила да су кроз конац, плетиво и платно преносиле личну енергију и креативност, тако да су од једне нити настајале њихове рукотворине - рекла је Аћимовићева.

Она је додала да је као дијете учена да од једне нити направи своју креацију, чиме се на почетку изражавала кроз вез, неку врсту модног израза, док није схватила да је вез у њој проткан дубоким емоцијама.

- Жељела сам да ликовни медиј проширим, односно да пронађем начин како да осликам и обликујем мени блиске форме и да материјал који користим, буде повезан и у складу са емоцијом коју имам према тим рукама - истакла је Аћимовићева.

Наглашавајући да, бавећи се везом, жели да истражује себе, свој животни простор и емоције, Аћимовићева је рекла да је сликање њен начин да разговара са собом о својим идеалима, ставовима и сопственој позицији у окружењу у коме одраста и живи.

- Циклусом радова "Преплитање" посматрачу приближавам мајчину енергију и креацију коју је преносила кроз конац, плетиво и платно - рекла је она и истакла да традиција у оквиру које је васпитана није само укоријењен начин понашања, него са собом носи трагове емоција жена из породице у којој је одрасла.

Изложба ће бити отворена седам дана.