latinica  ћирилица
11/08/2022 |  22:41 ⇒ 23:02 | Аутор: sputniknews.com

Руска војска: У нападу на нуклеарку у Запорожју оштећен систем за хлађење реактора

Украјинска артиљерија гранатирала је данас нуклеарну електрану у Запорожју, усљед чега је дјелимично оштећена термоелектрана и опрема басена система за хлађење нуклеарних реактора, али важна инфраструктура није погођена, саопштио је генерал-пуковник Михаил Мизинцев, начелник Центра за контролу националне одбране Руске Федерације.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Само захваљујући вјештом, компетентном и ефикасном дјеловању јединица Оружаних снага Русије које су ангажоване на обезбјеђењу нуклеарног објекта, критична инфраструктура нуклеарке није оштећена и реактори раде несметано - истакао је он.

Гранатирање пиваре - хемијски тероризам

Он је подсјетио и да су јуче украјинске снаге гранатирале територију пиваре у Авдејевки у Доњецку, гдје су се налазиле опасне хемијске материје које се користе у производном процесу.

Према његовим ријечима, гранатирање које је изазвало цурење неколико тона амонијака је још један акт хемијског тероризма, који је починио кијевски режим.

Мизинцев је навео да је у нападу погинуо један запослени у пивари, док је двоје задобило тешка оштећења дисајних путева.

Нагласио је да су захваљујући оперативним акцијама јединица Министарства за ванредне ситуације ДНР саниране посљедице артиљеријског напада и избјегнуте су жртве међу локалним становништвом.

- Ово је још један доказ геноцида од стране злочиначког кијевског режима над становништвом Доњецке и Луганске Народне Републике, које се бори за своју незавиност од украјинског нацизма - истакао је он.

Украјинске снаге минирају мостове, распоређују се у вртићима

У саопштењу се, такође, наводи да су украјински неонацисти минирали мостове у Дњепропетровској области како би се Русија оптужила за наводне неселективне нападе.

Он је навео и да се украјинске снаге и националистичке формације распоређују у прешколским установама у ДНР, Николајеву и Запорожју, а становници околних домова се не евакуишу.

Мизинцев је још нагласио да су руски деминери онеспособили преко 480.000 експлозивних предмета и да је укупно провјерено 16.271,89 хектара територије, 718 зграда ( од чега 13 објеката од јавног значаја), четири моста и 135,01 километар путева.

Истакао је да је Русија допремила у ДНР и ЛНР и у Украјину скоро 54.000 тона хуманитарне помоћи.