latinica  ћирилица
12/08/2022 |  07:56 ⇒ 10:16 | Аутор: РТРС

Петровић позвао грађане да се пријаве за програм уградње соларних панела (ВИДЕО)

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић позвао је грађане да се пријаве на конкурс за програм енергетске одрживости домаћинстава и привреде који ће бити објављен у понедјељак 15. августа.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

У оквиру овог програма ће бити одабрано 50.000 домаћинстава за инсталацију соларних панела, који ће им умањити рачуне за струју и омогућити да се не обазиру на евентуална поскупљења у будућности, рекао је Петровић у нашем Јутарњем програму..

Као предност програма Петровић је навео то да домаћинства која добију фотонапонско постројење, наредних 25 година неће плаћати класични рачун за електричну енергију какав сада плаћају, а 10 година ће плаћати отплату дијела вриједности овог фотонапонског постројења, након чега оно прелази у власништво грађанина.

- Ако сте имали рачун 70 КМ у посљедњих 12 мјесеци ваш рачун у наредних 10 година за отплату тог постројења ће бити 63 КМ пута 120 рата - појаснио је Петровић.

Петровић је истакао да ће 50.000 домаћинстава, од 580.000 колико у Српској има бројило, аплицирати за овај програм у канцеларијама за снабдијевање електричном енергијом и пунктовима у електродистрибутивним предузећима широм Српске.

- За аплицирање је потребно донијети пар докумената - увјерење о кућној листи, потврда о примањима свагог члана, потвда о незапослености или потврду да је особа пензионер, копија грађевинске дозволе за објекат јер се на основу ње добија прикључак за струју. Биће узета у обзир и просјечна потрошња електриче енегије у претходних 12 мјесеци - нагласио је Петровић.

Пријаве ће се, каже, компјутерски бодовати, а циљ је да се изаберу домаћинства која имају најнижа примања по члану домаћинства - истакао је Петровић.

- Кроз овај програм ће домаћинство моћи трошити 20 одсто више енергије него што је прије трошило, а вишак енергије ће бити дистрибуисан у електродистрибутивну мрежу - рекао је Петровић и изразио најавио да би прва фотонапонска постројења у домаћинствима могла бити инсталисана већ крајем године.