latinica  ћирилица
12/08/2022 |  09:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Ракић: Вучић ће се у Бриселу као лав борити за наш народ

Предсједник Србије Александар Вучић бориће се "као лав" за наш народ, а свака одлука која је против Срба једнострано донијета неће наићи на одобравање нити нас, политичких представника, нити српског народа, изјавио је предсједник Српске листе Горан Ракић, уочи нове рунде дијалога Београда и Приштине 18. августа у Бриселу.
Горан Ракић - Фото: РТРС
Горан РакићФото: РТРС

Ракић је у интервјуу за "Политику" рекао да се не бјежи од могућности да сами формирају Заједницу српских општина, што је најавио и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

- Чињеница је да су изјаве које (премијер привремених приштинских институција) Аљбин Курти упућује, апсолутно противне дијалогу који се води између Београда и Приштине. Тога смо свјесни, вјерујем и међународни представници, али са друге стране изјаве су мање важне ако се узме у обзир да су одлуке које он и његови сарадници доносе, најдиректније уперене против мира на овим просторима - поручио је Ракић.

Он каже да "у недостатку способности" да рјешавају проблеме грађана и суоче се са обавезама које су проистекле из дијалога у Бриселу, представници власти у Приштини настоје да популизмом и подизањем тензија скрену пажњу грађана са реалних проблема на "зле Србе на сјеверу, југу, из Београда".

- Тиме најдиректније угрожавају стабилност, подстичу тензије, посебно међуетничке и то за посљедицу има нападе на Србе, њихову имовину и имовину Српске православне цркве. Могућност сукоба и потенцијални рат помињу они који су све учинили да се ситуација погорша и зато је на њима одговорност - рекао је Ракић и истакао да је Српска листа одувијек апеловала на мир и суздржаност, те да у томе има подршку наших грађана и предсједника Вучића.

Ракић наглашава да је формирање ЗСО међународна обавеза Приштине, на шта су се њихови представници обавезали, као и представници ЕУ.

- Оно што се сада чује од стране неких међународних представника, јесте покушај да се умањи значај ЗСО мимо договора који је већ постигнут. Српски народ на то неће пристати, као што неће пристати ни на одуговлачење унедоглед - поручио је Ракић.

Каже и да српска страна годинама наступа с позиције да сва отворена питања треба ријешити разговором и да притом то мора бити компромис, а не наметнуто рјешење.

- Надам се да ће се и на овом састанку пронаћи одрживо рјешење које ће уважити интересе нашег народа. Наглашавам, надам се, јер је за проналазак рјешења потребна добра воља, а ње у Приштини у овом тренутку нема - рекао је Ракић.