latinica  ћирилица
12/08/2022 |  10:01 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Врховац: Русија понудила сарадњу Српској у вриједности од 200 милиона долара (ВИДЕО)

Посјета делегације Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Русији била је веома успјешна, јер су привредници из ове земље Српској понудили сарадњу чија би вриједност годишње требало да буде 200 милиона долара, истакао је вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац.
Посјета ИРБ-а Руској федерацији (Фото: Уступљена фотографија) -
Посјета ИРБ-а Руској федерацији (Фото: Уступљена фотографија)

Врховац је у интервјуу Срни рекао да је ово веома битно, јер је досадашња робна размјена Српске са Нижњеновгородском области износила 17,5 милиона долара.

- Значај посјете видјеће се у наредном периоду, а изузетно значајан ће бити и долазак руских привредника у Републику Српску. Руски привредници заинтересовани су за сарадњу са Републиком Српском и зато се спремамо за њихов долазак у септембру на Другу инвестициону конференцију "Инвест Српска 2022" која ће бити у Приједору - навео је Врховац.

Он је нагласио да ради тога започиње припрему састанака са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић, премијером Српске Радованом Вишковићем, као и са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

- Током нашег боравка у Русији видљива је била наклоност и поштовање према Додику, због неувођења санкција Русији, те пријатељству са предсједником ове земље Владимиром Путином што је, итекако, важно - додао је Врховац.

Руска делегација сагледала све потенцијале Српске и понудила квалитетну сарадњу 

Према његовим ријечима, посјета Русији јесте једна од најзначајнијих за представнике Републике Српске.

- Имали смо састанак са делегацијом Привредне коморе Русије, што је изузетно. У саставу ове коморе је 155 обласних привредних комора које ће добити податке о могућностима улагања у Републику Српску - рекао је Врховац.

Он је навео да је на састанку са руским привредницима понуђен и споразум као правни основ за сарадњу.

- Посјетили смо и Нижњи Новгород као једну од пет најбогатијих области у Русији. Имали смо низ састанака, међу којима са представницима Привредне коморе ове области, али и са угледним руским привредницима. Одушевило ме што је руска делегација била изузетно припремљена за нашу посјету, јер су сагледали све потенцијале Републике Српске и понудили квалитетну сарадњу - појаснио је Врховац.

Он је напоменуо да су Русији уведене неправедне санкције и зато има проблем са добављачима, што отвара простор Републици Српској.

- Добили смо "бар код" који садржи 734 врсте сировина које су Русији у овом тренутку неопходне. Зато постоји интерес да сарадња са Српском одмах буде успостављена. Бројне су области у којима можемо сарађивати од дрвопрерађивачке, прехрамбене, па до медицинске. Сада је све до нас и вјерујем да ћемо шансу искористити - каже Врховац.

Он је напомено да би српско-руски форум требало да буде крајем октобра или почетком новембра ове године у Бањалуци коме би, уз привреднике, били присутни и представници власти.

Говорећи о промоцији инвестиционих профила Републике Српске у Аустрији, Италији и у Грчкој, Врховац је рекао да су аустријски инвеститори веома заинтересовани за сарадњу у више обасти и да добар дио пословања наставе у Српској.

- Са амбасадором Грчке у БиХ имали смо добре разговоре, а крајем августа ћемо се састати са делегацијом велике грчке компаније. Представници ИРБ-а ће у септембру на привредном сајму у Солуну представити потенцијале Републике Српске. План јесте и сарадња са Мађарском и Турском - прецизирао је Врховац.

Када је ријеч о подршци привреди у вријеме епидемије вируса корона, Врховац је подсјетио да је ИРБ предложио различите мјере, а дио се односио на смањење каматне стопе на 0,5 одсто на све кредитне линије, уведен је мораторијум и грејс период, као и смањење камата на кредите који су раније пласирани по каматној стопи која је била виша од пет одсто.

- Разговарали смо тада са привредницима широм Републике Српске како би могли да предузмемо квалитетне мјере. Повратна информација је била да смо у том моменту били лука спаса за привреднике - рекао је Врховац.

До сада пласирано више од 600 милиона КМ за стамбено збрињавање младих 

Он је подсјетио да ИРБ пласира повољне стамбене кредите за младе брачне парове, што је значајно за демографски опоравак Српске.

- Камата за стамбени кредит за младе брачне парове је три одсто, а постоји и дио додатних субвенција. Кредити ИРБ-а су веома повољни, а до сада смо пласирали више од 600 милиона КМ за стамбено збрињавање - навео је Врховац.

Говорећи о емисији хартија од вриједности, Врховац је прецизирао да је ИРБ за различите врсте обвезница уложио више од 620 милиона КМ.

- Увијек смо у служби превазилажења потешкоћа са којима се суочава привреда и наредних дана ћемо реализовати неколико емисија обвезница - закључио је Врховац.