latinica  ћирилица
12/08/2022 |  10:15 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

ХНС покреће иницијативу да БиХ призна Јерусалим као главни град Израела

Хрватски народни сабор у наредном периоду покренуће службену иницијативу да БиХ призна Јерусалим као главни град Израела, а ова ицијатива се најављује након што је Амбасада Израела за БиХ са сједиштем у Тирани у службеном документу подржала хрватски приједлог измјена Изборног закона, преноси Хрватски медијски сервис.
ХНС (Фото: hnsbih.ba) -
ХНС (Фото: hnsbih.ba)

- То је минимум који можемо учинити како бисмо се захвалили нашим пријатељима у Израелу за директну подршку коју су дали настојањима демократских снага у БиХ да сваки народ или заједница без обзира на своју бројност има право самостално одлучити ко ће бити њихови легитимни представници - истиче један од саговорника за ХМС.

Како се наводи, ова иницијатива требала би бити упућена на ниво БиХ.

- Свјесни смо да ће се бошњачка политика овоме супротставити с обзиром на подршку коју даје палестинској страни и с обзиром на увредљиву изјаву Бакира Изетбеговића о Израелу, но мислим да је то наша морална обавеза - истиче извор ХМС.

Исти извор, како наводи ХМС, претпоставља да би српска политика требала подржати овај приједлог.

Уколико иницијатива не буде усвојена на нивоу БиХ, онда ће, према изворима, ХНС самостално са својом декларацијом признати Јерусалим као главни град Израела.

- Иако није ријеч о класичном признању државе, нека наши пријатељи у Израелу знају да један цијели конститутивни народ признаје њихове тежње за Јерусалимом као главним градом - наводи се у изјави за ХМС.