latinica  ћирилица
12/08/2022 |  10:38 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Албанија доставила резолуцију Савјету Европе, оспорава извјештај Дика Мартија

Стална мисија Албаније у Савјету Европе доставила је свим државама чланицама и посматрачима резолуцију о неоснованости тврдњи о незаконитој трговини људским органима на Косову и Метохији и у Албанији, усвојену у албанском парламенту у јулу са молбом да је доставе надлежним органима.
Савјет Европе ( Фото: EPA-EFE/Olivier Matthys) -
Савјет Европе ( Фото: EPA-EFE/Olivier Matthys)

У пропратној ноти посебно се издвајају дјелови резолуције који садрже тврдњу о томе да наводи из извјештаја Дика Мартија, ни послије 10 година истраге, нису доказани нити су засновани на чињеницама, као и позив Парламентарној скупштини Савјета Европе да сачини нови извјештај у којем ће преиспитати наводе о незаконитој трговини људским органима.

Како се додаје, резолуција која је која је приложена уз ноту је одговор на Резолуцију 1782 из 2011. године Парламентарне скупштине Савета Европе "Истрага навода о нехуманом поступању према људима и незаконита трговина људским органима на Косову", која је базирана на Мартијевом извјештају.

У ноти је наведено да, према резолуцији коју је усвојио албански парламент 21. јула, оптужбе изнијете у Извјештају Дика Мартија о убијању људи ради вађења и продаје њихових органа и недозвољене трговине људским органима у Албанији и/или на Косову и Метохији, послије више од десет година дубинских истрага "остају неосноване, недоказане и нису засноване на доказима и чињеницама", преноси портал "Косово онлајн".

Албанском резолуцијом се позива Парламентарна скупштина Савјета Европе да направи накнадни извјештај и да преиспита Резолуцију 1782 из 2011. године тако што ће поново процијенити наводе о незаконитој трговини људским органима у Албанији и/или на Косову.

Званичници Србији осудили су тај потез Тиране.