latinica  ћирилица
12/08/2022 |  12:32 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

Предложен притвор за Лубуру и Рогуљића

Тужилаштво БиХ поднијело је приједлог за одређивање притвора за Недељка Лубуру, високорангираног инспектора у МУП-у Републике Српске, и Бојана Рогуљића сина бањалучког бизнисмена Славка Рогуљића, који су ухапшени јуче у акцији МУП-а Српске.
Полиција у мотелу "Језеро" у Трну - Фото: РТРС
Полиција у мотелу "Језеро" у ТрнуФото: РТРС

- Мјера притвора затражена је због опасности од бјекства осумњичених, опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва истичу да су лица која су под истрагом у оквиру наведеног предмета, осумњичена за кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима кријумчарење лица, помоћ починиоцу послије учињеног кривичног дјела, те злоупотреба службеног положаја или овлаштења.

- У оквиру истражних и оперативних активности прикупљене су информације и докази да су се, осумњичени организовали ради кријумчарења безбједносно интересантне особе и потраживане међународним потјерницама ради тешких кривичних дјела организиранг криминала у региону, укључујући и убиство. Наведена особа је прокријумчарена са подручја ЕУ на подручје БиХ, након чега су јој осумњичени наставили пружати помоћ у скривања - навели су из Тужилаштва.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ, а Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским полицијским институцијама, наставља истрагу са циљем потпуног расвјетљавања и документовања незаконитог дјеловања осумњичених и извршења кривичних дјела у овом предмету.