latinica  ћирилица
12/08/2022 |  12:59 ⇒ 15:50 | Аутор: РТРС

Вишковић: Влада Српске предано ради на побољшању положаја младих

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је данас Међународни дан младих, истичући како Влада Српске предано и са пуном одговорношћу ради на побољшању положаја оних који ће у будућности стварати услове за бољи живот неких нових генерација.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Овај међународни јубилеј, који су УН установиле 1999. године, требао би бити додатни подстицај за све, а поготово носиоце јавних функција на свим нивоима, да учине све што је у њиховој моћи да се унаприједи положај младих - наводи се у честитки.

Вишковић је додао да крилатица да "на младим свијет остаје" не може и не смије бити само фраза, него трајни завјет и обавеза за све нивое власти да предано и са пуном одговорношћу свакодневно раде на побољшању положаја младих, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Он је и подсјетио да влада Српске у претходним годинама, а и даље предузима, бројне активности с циљем унапређења положаја младих истичући да је посебно поносан на стимулативну политику Владе у вези подстицања стамбеног збрињавање младих парова, захваљујући којим је од 2008. године до данас знатно олакшана отплата стамбених кредита за близу 5.000 парова широм Републике Српске.

- Наставићемо са активном пронатлитетном политиком, исплатом накнада за треће и четврто дијете као и програмом набавке уџбеника за ученике основних школа до четвртог разреда. Упоредо с тим, и даље ћемо интензивно обнављати и градити нове основне и средње школа, те константно унапређивати услове за студирање на факултетима оба наша јавна универзитета - навео је Вишковић.

Он је нагласио да као изазов за ново вријеме, остаје обавеза истрајног рада на обезбјеђивању услова за запошљавање младих.

- У тренутку док биљежимо рекордну запосленост, стални напори цијелог друштва требају бити усмјерени не само на то да се обезбиједи посао за младе, него и да буду адекватано плаћени за свој рад и да имају мотив да остају да живе и раде у својој земљи - истакао је Вишковић.

Међународни дан младих обиљежава се 12. августа, а ове године тај дан је посвећен теми међугенерацијске солидарности.