latinica  ћирилица
12/08/2022 |  13:27 | Аутор: СРНА

Филиповић: Махмуљин је од априла требало да буде иза решетака

Ратни злочинац Сакиб Махмуљин требало да је буде иза решетака још од априла, али се он слободно шетао и отишао у Турску захваљујући правосуђу које је рак рана БиХ, изјавила је предсједница Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца Радојка Филиповић.
Радојка Филиповић - Фото: СРНА
Радојка ФилиповићФото: СРНА

- Свједочимо да правосуђе није ни независно ни непристрасно и оно је као такво рак рана државе. Огроман је утицај политичара са Башчаршије на рад правосуђа - нагласила је Филиповићева.

Осумњичени и оптужени муслимани се бране са слободе, каже Филиповићева и додаје да то Србима није дозвољено, што су најбоље видјели кроз предмет Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу гдје су оптужени имали могућност да утичу на свједоке, па су многи током процеса промијенили изјаве, а велики број свједока је одустао од свједочења.

- Епилог једног таквог процеса је да је Орић ослобођен за стравичне злочине над Србима у Подрињу - истакла је Филиповићева.

Када је ријеч о Махмуљину, каже она, њему је изречена смијешно мала казна, све вријеме се бранио са слободе и умјесто да је од априла био иза решетека, као у свим правно уређеним државама, он се слободно шетао и пркосио породицама српских жртава.

Филиповићева је истакла да су породице погинулих и несталих огорчене радом правосуђа БиХ када је у питању процесуирања предмета ратних злочина гдје су жртве Срби, указујући да су ријетке пресуде изречене Бошњацима.

Она је указала да им је потребан тим стручњака правника, односно адвоката који би био подршка јер друга, бошњачка страна завршава послове, а српске ће изгубити све свједоке, а и злочинци ће умријети као слободни.

Она је напоменула да нема ниједне изречене нити адекватне судске пресуде за злочине над Србима из Сребренице и Братунца током 1992. и почетком 1993. године.

-Циљ је да мит о Сребреници из јула 1995. године не би пао - тврди она.

Она је додала да се политичари из реда муслиманског народа се хвале у њиховим редовима није било злочина.

- Ко је онда побио оволику српску нејач, жене и страце. Тражимо да се правосуђе врати у законске оквире, у оквире својих надлежности и да примјењује исте аршине за све без обзира о ком осуњиченом се ради - рекла је Филиповићева, оцијенивши да огромне манипулације правосуђе БиХ ради и са предметом "Атиф Дудаковић и други".

Филиповићева је напоменула и да је правоснажна пресуда од осам година ратном злочинцу Махмуљину потврдила да правосуђе БиХ има различите аршине када се ради о ратним злочинцима из реда муслиманског народа.

Пресуђени ратни злочинац некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин напустио је БиХ и умјесто у затвор отишао је у Турску.

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.