latinica  ћирилица
12/08/2022 |  13:30 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Радановић: Напад на стару цркву у Мостару - кршење права Срба на вјероисповијест (ФОТО)

Вандалски напад на Стару цркву у Мостару није само напад на богомољу, већ је ријеч о кршењу основног људског права – права на исказивање вјероисповијести 3.000 Срба који живе у овом граду, изјавио је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.
Вандалски напад на Стару цркву у Мостару - Фото: СРНА
Вандалски напад на Стару цркву у МостаруФото: СРНА

- Тих 3.000 Срба који живе у Мостару сада немају храброст да иду у цркву и посјећују гробља која се стално скрнаве и оштећују. Они у страху сада размишљају када ће отићи у своју цркву и када ће моћи да упражњавају основно, Уставом загарантовано право из Дејтонског споразума – исказивање вјероисповијести - истакао је Радановић за Срну.

Он је поновио да је православље угрожено у ФБиХ, јер не постоји кантон у ком нису оштећена православна гробља, полупани прозори богомоља, које су ишаране спрејевима, опљачкане.

Радановић истиче да исход обично буде да се увиђајем утврди да је починилац "неки малољетник или лице које је имало потребу да украде новац".

Фото: СРНА

Према његовим ријечима, овдје је у питању генералан однос власти ФБиХ према православљу, који се преноси и на малољетна лица, али и на понољетна, па сваки муслиман или римокатолик помисли да је потпуно природно да се може оштетити православни објекат, а да се не одговара за такво дјело.

Радановић је навео да је Црква рођења Пресвете Богородице смјештена на лијевој обали, гдје је већинско бошњачко становништво, те додао да је прије мјесец дана био напад на православно гробље у мостарском насељу Виховићи, на западној обали, гдје у већини живе Хрвати.

Он је подсјетио да је Стару цркву у Мостару, заједно са православним гробљем на Бјелушинама, Комисија за очување националних споменика прогласила националним спомеником БиХ.

Непознати починиоци провалили су јутрос врата Цркве рођења Пресвете Богородице, оскрнавили олтар, разбацали предмете у цркви, те опљачкали цркву.