latinica  ћирилица
12/08/2022 |  13:42 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Синдикати и Управа ЖРС пронашли компромисно рјешење; У наредних шест мјесеци запосленима регрес од 100 КМ (ВИДЕО)

Синдикати и Управа Жељезница Републике Српске, пронашли су компромисно рјешење. Умјесто траженог линеарног повећања плата у износу од 150 марака, договор је да у наредних шест мјесеци сви запослени примају регрес од 100 марака.
Жељезничка станица Бањалука, ЖРС - Фото: РТРС
Жељезничка станица Бањалука, ЖРСФото: РТРС

У наредних шест мјесеци 1.985 радника Жељезница Републике Српске примаће регрес у износу од 100 марака. Представници синдиката, постигнутим договором су дјелимично задовољни.

- Овим регресом од 600 марака у шест мјесеци ће добити сви радници - рекао је Горан Чамџић, предсједник Самосталног синдиката одржавања шинских возила.

Видјећемо шта ћемо након тих шест мјесеци, каже Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности, долази нова година и нови буџет се доноси.

- Урадићемо и колективни уговор, видјећемо зависи од прихода - додао је Марин.

Средства за исплату регреса су већ обезбијеђена у буџету предузећа, посљедица је то повећања прихода од реализованих услуга превоза енергената.

- Имамо обезбијеђена средства за исплату ових средстава. Настојаћемо у наредном периоду да повећањем превоза нових роба, нових превоза да испунимо ове задатке, да направимо предуслове да то буде трајна активност у наредном периоду - истакао је Жељко Радић, в.д. генералног директора Жељезница Републике Српске.

Ресорни министар наглашава да ЖРС биљеже добре пословне резултате током ове године. План је да се од Нове године износ који ће запослени у наредних шест мјесеци примати као регрес угради у плате.

- Радницима Жељезница су већ повећане плате ове године. Овдје постоји само један проблем што су жељезничари, уназад годинама, њихов статус је урушаван и не можемо га ми баш значајно поправити за двије - три године - рекао је Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

У току мјесеца биће покренут и јавни оглас за добровољни одлазак у пензију запослених са смањеном радном способности уз стимулативну отпремнину, што ће омогућити пријем нових адекватних радника.