latinica  ћирилица
12/08/2022 |  13:43 | Аутор: БЕТА

Масовни помор рибе у ријеци Одри (ВИДЕО)

Због еколошке катастрофе и загађења из горњег тока Одре у Пољској које је изазвало масовни помор риба регионалне власти Западне Помераније и других војводстава кроз које та ријека протиче забраниле су пецање, купање и улазак у ријеку на граници са Њемачком.
Помор рибе у Одри (Фото: EPA-EFE/LECH MUSZYNSKI) -
Помор рибе у Одри (Фото: EPA-EFE/LECH MUSZYNSKI)

Помор риба у Одри почео је још крајем јула у горњем току у Доњој Шлезији на југозападу Пољске када су се и на обалама ријеке појавиле мртве рибе, али власти нису благовремено реаговале и тек послије двије недјеље су почеле да трагају за кривцима.

У првим узорцима воде из Одре почетком августа откривена је неуобичајено висока концентрација кисеоника, атипична за љетњи период, као и органско једињење меситилен које се користи између осталог и као разређивач и токсичан је за рибе и друге организме у водама.

Касније узети узорци на средњем и доњем току Одре близу Балтичког мора налаз те отровне супстанце нису потврдили, док је њемачка Инспекција животне средина која је, као и пољска, покренула истрагу открила повишене вриједности живе.

- Све указује на то да загађење Одре које је изазвало помор великих количина риба може бити индустријског поријекла. Анализирамо која од хемијских супстанци је могла да то изазове, а подсјећам да у водама Одре примјећујемо атипчно виску концентрацију кисеоника и водимо истрагу да утврдимо која је то супстанца а прије свега ко и гдје је излио у Одру - казала је замјеница пољског главног инспектора заштите животне средине Магда Госк.

Регионалне власти и Влада Пољске почеле су да се баве еколошком катастрофом у Одри тек након буре коменатара на друштвеним мрежама и медијима, а на недостатак воље пољских власти да сарађују у истрази помора риба и загађења које убија ријеку жали се и Њемачка.

У четвртак се коначно огласио пољски премијер Матеуш Моравјецки, еколошку катастрофу назвао скандалозном и обећао да ће кривци, ма ко да то буде, бити строго кажњени, док је министар одбране Маријуш Блашчак наредио да са санацијом штете и чишћењем Одре помогне војска и територијална одбрана.

- Пољске ријеке су наше национално благо и будућност зато на истрази раде интензивно све државне службе. Кривци неће остати некажњени - поручио је Моравјецки на Твитеру.

Загадњење угрожава и национални парк Ушће Варте на сјеверу Пољске гдје су се такође појавиле мртве рибе, а гину и птице, галебови и чапље из парка које их једу.

- Чапље долијећу овамо из Народног парка куда се враћају и угину. Њих једу грабљивице и оне такође угину. То све почиње ту, у Одри. Загађење Одре је наш Чернобил. Тамо су такође ниподаштавали катастрофу - казао је за данашњу Газету виборчу Мирослав Тарнавски из Лиге заштите природе.

Рибари и еколошки активисти су у Пољској из Одре и са њених обала извукли до сада 10 тона мртвих риба, а према проц,енама из водопривреде досадашње штете се мјере милионима евра.

 - Очекујем да ће се открити тровач и да ће бити строго кажњен. Јер док не почнемо да кажњавамо такве ствари ће се понављати - казао је директор Државне водопривреде Пољске Пшемислав Даца.