latinica  ћирилица
12/08/2022 |  14:06 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Чавара: Ускоро именовање судија Уставног суда ФБиХ

Предсједник ФБиХ Маринко Чавара упутио је писмо Кристијану Шмиту у којем га је обавијестио да ће именовати четири судије Уставног суда ФБиХ и то упутити у даљу процедуру у што краћем времену.
Маринко Чавара - Фото: СРНА
Маринко ЧавараФото: СРНА

Он је Шмита подсјетио да у ФБиХ не постоји законски оквир за именовање судија Уставног суда, те да у Федерацији од 2018. године не постоји политички договор око кључних питања. То је, како каже, разлог и зашто након општих избора није изабрани предсједник и потпредсједници ФБиХ, Влада ФБиХ, а посљедично ни судије Уставног суда Федерације.

Чавара је нагласио и да је Уставни суд БиХ 4. децембра 2016. године донио одлуку којом је утврђено да одредбе изборног закона нису у складу са Уставом БиХ, те да до данас та одлука није спроведена, односно изборни закон и даље није усклађен са Уставом БиХ.

У свом писму Чавара је нагласио и да директор Федералне управе полиције већ осам година није именован у складу са законом јер је Влада ФБиХ 2019. и 2021. године прекршила закон и одбила да именује директора чију дужност обавља особа која то по закону не би смјела јер припада истом конститутивном народу, као и министар унутрашњих послова у Влади ФБиХ.

- Као примјер можемо узети и намјенску индустрију за коју поједини челници странака јавно говоре да је у служби једног народа, да производе наоружање за извоз и за "не дај Боже", као и да се спроводе војне обуке ван државног система - истакао је Чавара.

Он је додао и да је запањујућа несметана пракса говора мржње и запаљиве реторике, који су сада већ уобичајен начин комуникације, као и да је зачуђујуће да такво понашање не наилази на јавну осуду.

Предсједник ФБиХ је подсјетио да су посљедњи примјер тога скорашње демонстрације испред ОХР-а када су упућене озбиљне пријетње и увреде које су позивале на угрожавање физичке сигурности Кристијана Шмита.

Чавара је нагласио да је питање именовања судија Уставног суда ФБиХ важно, те је изразио наду да ће у процедури именовања тих судија имати подршку Кристијана Шмита.