latinica  ћирилица
12/08/2022 |  14:19 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Лучић осудио вандалски напад на цркву у Мостару

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић најоштрије је осудио јутрошњи вандалски напад на цркву Рођења Пресвете Богородице у Мостару, апеловао на надлежне институције да се ово недјело што прије расвијетли и починиоци приведу, те констатовао да је напад на православне објекте напад на национални идентитет.
Милош Лучић - Фото: РТРС
Милош ЛучићФото: РТРС

- Несхватљиво је да у 21. вијеку простор око цркве није освијетљен, иако је Српска православна црквена општина Мостар упућивала молбу граду Мостару да то буде учињено - рекао је Лучић за Срну.

Лучић је рекао да ће контактирати градоначелника Мостара Марија Кордића и тражити да се ово питање што прије ријеши.

- Српска заједница у Мостару узнемирена је након овог вандалског чина јер је то само један у низу напада на црквену имовину у Мостару у посљедње вријеме - упозорио је Лучић.

Он је додао да учестали напади на православне објекте у Мостару шаљу лошу поруку Србима који тамо живе, а посебно забрињава чињеница да починиоци никад нису откривени.

- Напади на православне вјерске објекте су напади на национални идентитет и духовност српског народа који свједоче о његовој историји и традицији. Различитост се мора поштовати и уважавати, јер без тога нема будућности, ни просперитета - закључио је Лучић.

Вандали су провалили врата цркве, оскрнавили олтар, поразбијали предмете и опљачкали цркву, а однијели су и новац из кутија за доборовољне прилоге. Опљачкана је и црквена продавница.