latinica  ћирилица
12/08/2022 |  14:36 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Шеранићу уручена "Повеља захвалности" (ВИДЕО)

Представници Даун синдром центра Бањалука уручили су данас министру здравља и социјалне заштите Републике Српске Алену Шеранићу умјетничку слику и "Повељу захвалности" у знак захвалности за све што је учинио за особе са даун синдромом.
Шеранић у посјети дјеци са Дауновим синдромом - Фото: РТРС
Шеранић у посјети дјеци са Дауновим синдромомФото: РТРС

Шеранићу је уручена и прва збирка пјесама особа са Дауновим синдромом "Могу-хоћу-знам".

Умјетничка слика је настала у комуни на Јахорини, док је повеља знак захвалности ових особа из Српске, ФБиХ, Аустрије, Србије, Црне Горе, Норвешке и Русије за све што је учинио на онлајн радионицама током пандемије вируса корона.

Шеранић је, захваљујући за признања истакао да дјеца са Дауновим синдромом, као и сви, имају своје таленте, те да им треба пружити прилику да их и покажу, али и да им помогнемо да их открију.

- У посљедње четири године смо много радили када је ријеч о особама са даун синдромом, гледајући како системски да помогнемо дјеци и породицама. Даун синдром центар је организација регистрована у области социјалне зештите, али и партнер Дефектолошког факултета у Фочи, гдје заједно развијају одређене пројекте - рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци након свечаности у Народном позоришту Републике Српске.

Кроз министарство, нагласио је он, потенцирамо интердисиплинарни рад гдје је култура дио здавља и социјалне заштите и путем ових активности се то и показује.

Вршилац дужности директора Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић, којој је уручена збирка пјесама "Могу-хоћу-знам", каже да је ова институција културе уступила своју малу сцену младим глумцима те је изразила наду де ће припадници Даун синдром центра наставити своје креативне активности.

Директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић рекао је да Министарство здравља и социјалне заштите пружа велику подршку овом центру.

Он је подсјетио да је програм социјалне рехабилитације почео 2016. године под покровитељством тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика.

- Кренули смо са Јахорине са тезом `Ништа о нама без нас`. Уожили смо велики труд, промијенили смо свијест родитеља, а велику помоћ у свему су нам пружили и медији - нагласио је Јелић.

Представници Даун синдром центра Бањалука су на малој сцени "Петар Кочић" показали своје умијеће из глуме, пјевања, плеса и рецитовања.