latinica  ћирилица
12/08/2022 |  15:54 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Воз Вишеград - Мокра Гора спреман за саобраћај

Све је спремно за саобраћање музејско-туристичког воза "Ћиро", који ће током августа саобраћати на релацији Мокра Гора - Вишеград - Мокра Гора, потврђено је из предузећа Жељезнице Републике Српске.
Туристички воз "Ћиро" - Фото: СРНА
Туристички воз "Ћиро"Фото: СРНА

Шеф секције за одржавање пруга ЖРС Јово Максимовић рекао је да су пруге спремне и да се чека прва вожња коју ће организовати Жељезнице Србије.

Максимовић је навео да је приликом прегледа пруге констатовано је да је неопходно извршити мјестимичну сјечу шибља и чишћење канала од материјала који се осипао, што је у учињено, чиме је пруга оспособљена за саобраћај.

У Мокрој Гори је 1. августа одржан састанак о поновном успостављању жељезничког саобраћаја до Вишеграда, на којем су разговарали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић, градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић, директор Србија воза Иван Булајић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић и начелник Вишеграда Младен Ђуревића.

Ријеч је о прузи узаног колосијека, дужине око 25 километара.

Након обнове пруге у августу 2010. године, прва композиција саобраћала је на овој релацији, а према потреби саобраћала је од 2012. до 2019. године.

Током 2020. године воз "Носталгија" није саобраћао, а у протеклој години редован саобраћај овог воза организован је на прузи Мокра Гора-Шарган Витаси, а не и до Вишеграда.