latinica  ћирилица
13/08/2022 |  09:12 ⇒ 09:16 | Аутор: СРНА

Баштинац: Европски проблеми са недостатком струје далеко до Српске

Република Српска има струје у довољној количини да подмири потребе домаћих конзумената, а стварање додатне енергетске независности и стабилности омогућило би јој несметан даљи економски и привредни раст, оцијенио је помоћник министра за енергетику Српске Милан Баштинац.
Милан Баштинац - Фото: РТРС
Милан БаштинацФото: РТРС

Баштинац је истакао да је у том погледу од великог значаја градња хидроелектрана "Дабар" и "Бистрица" јер би на тај начин енергетски сектор Српске постао богатији за два изузетно важна производна енергетска хидрообјекат.

Он је напоменуо и да су европски проблеми са недостатком електричне енергије далеко од Српске, али да је неопходно константно радити на енергетској стабилности Републике.

- Ова глобална криза је најбоље показала о колико значајном ресурсу се ради, јер су струја, храна, нафта и гас постали готово вриједнији од злата - рекао је Баштинац.

Он је изразио наду да ће и пројекат градње ХЕ "Бук Бијела" ускоро бити одблокиран и поред свих покушаја политичке опструкције.

- Планирамо да припремне радове за градњу овог објекта завршимо до прољећа 2023. године, а у међувремену ћемо покренути и процедуру избора стратешког партнера, односно компаније која ће градити и финансирати овај пројекат - рекао је Баштинац за Глас Српске.

Осврћући се и на недавну одлуку предузећа "Електропривреде Републике Српске" да субвенционише оне грађане који се одлуче да на крововима својих кућа уграде соларне панеле како би ово јавно предузеће, између осталог, дошло и до додатне количине електричне енергије, које би онда могло извозити по далеко вишим цијенама на ино-тржишта, Баштинац каже како ће и на овај начин бити додатно учвршћена енергетска стабилност Српске.

- Овај пројекат изградње око 50.000 малих соларних електрана на крововима домаћинстава је, такође, стратешки пројекат, те ће на тај начин бити ослобођене одређене количине струје за већи извоз, а омогућује се и додатна сигурност и стабилност система. Осим тога, и сама домаћинства имаће многе бенефите, који ће им омогућити да и даље имају јефтину струју - навео је Баштинац.