latinica  ћирилица
13/08/2022 |  09:42 ⇒ 10:03 | Аутор: РТРС

Ристић: Велика неправда према пријератним власницима имовине у Хрватској (ВИДЕО)

Процес да сви који су до 1991. имали неку имовину у Хрватској врате у свој посјед могао би да отвори Суд у Стразбуру ако се позитивно одреди према представци Удружења "Одузета имовина" из Новог Сада, у којој се тражи да овај суд уједначи своју судску праксу у тумачењу људских права, рекао је предсједник овог удружења Зоран Ристић гостујући у нашем Јутарњем програму.
Јутарњи програм гост Зоран Ристић - Фото: РТРС
Јутарњи програм гост Зоран РистићФото: РТРС

Ристић вјерује да ће Суд уважити овај захтјев, који би исправио велику неправду почињену према пријератним власницима имовине у Хрватској.

- Хрватска има повлаштен положај у Европској унији, те због тога се дешава неправда према српској имовини - истиче Ристић.

Како он наводи, право мора бити једниствено и савршено јасно, а да рат може завршити само кад сви врате свима све.

Хрватске власти деценијама игноришу Међународни споразум о сукцесији, односно Анекс Г Споразума, у којем је наведено да ће права на покретну и непокретну имовину, на коју су грађани или друга правна лица имали право 31. децембра 1990. године, бити призната, заштићена и враћена од стране те државе.

Умјесто тога, Хрватска је прије неколико година донијела Закон о управљању државном имовином, којим је, у ствари, сву ову спорну имовину прогласила државном, након чега је кренула да најатрактивније објекте издаје под закуп, односно концесију на период од 30 година.