latinica  ћирилица
13/08/2022 |  09:53 ⇒ 12:38 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Посљедње поруке из НАТО - додатни политички притисак

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић сматра да је сврха посљедњих порука из врха НАТО-а да ће појачати политичку и практичну подршку БиХ - додатни политички притисак на Републику Српску и на српске интересе.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је истакао да те поруке иду у сврху притиска и на политику српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који не пристаје да буде било чија марионета.

- Овде не постоји никаква пријетња, осим евентуално пријетње да неко довози војнике у БиХ и тако ствара неугодну ситуацију. Не постоји никаква пријетња, нити унутрашња нити вањска, и једино што је потребно јесте да НАТО тражи од свих партнера у БиХ да се понашају у складу са Дејтонским споразумом и Уставом БиХ - рекао је Ковачевић за Вечерње новости.

Он је напоменуо и да је етикетирање политичара да су руски играчи - већ виђено.

- Међутим, Додик је и раније говорио да му је /предсједник Русије Владимир/ Путин јасно рекао да Русија подржава дејтонску БиХ са три равноправна конститутивна народа и два равноправна ентитета. И то је потпуно јасно. Очекујемо од других, укључујући и НАТО, да ово поштују - истакао је Ковачевић.

Професор геополитике Срђан Перишић сматра да се не смије заборавити како је на посљедњем Самиту НАТО-а у Мадриду био присутан и Сифет Поџић, министар одбране у Савету министара, и то као једини министар одбране земаља изван НАТО-а.

- НАТО је у десетогодишњем плану означио БиХ као простор гдје би они наводно требало да се супротставе руском и кинеском утицају. На ово све дошле су изјаве Поџића да ће се БиХ убрзано кретати према НАТО-у - рекао је Перишић.

Он је рекао да поруке НАТО-а како ће политички и практично помоћи партнерима у БиХ подразумијевају и дјеловање високог представника у БиХ Кристијана Шмита, а којег Република Српска не признаје.

- Политичари Српске вежу Шмита за Њемачку, а Шмит је амерички и НАТО играч. Наметање закона од Шмита није случајно. Уколико НАТО процијени да треба убрзати кретање БиХ према Алијанси, ту могу искористити Шмита како би, на примјер, кроз наметања изборних правила од стране ОХР, покушали да искључе Додика из изборног процеса који нам слиједи у октобру - сматра Перишић.

Перишић је указао да поруке из НАТО-а треба гледати и у свјетлу подршке Бакиру Изетбеговићу и политичком Сарајеву и њиховој жељи да уђу у тај блок по сваку цијену.

- НАТО база је и даље у Бутмиру код Сарајева, а најгласнији за пут БиХ према НАТО-у су Бошњаци. Република Српска и Додикова политика су препрека захтјеву Бошњака, који не желе никакве разговоре са Републиком Српском на ову тему, већ провоцирају НАТО да дјелује - рекао је Перишић.

Професор међународних односа Милош Шолаја сматра да Република Српска треба да остане на својим ставовима у вези са Русијом и да се држи даље од НАТО-а, али је чињеница да ће Бошњаци радити на томе да БиХ постане чланица Алијансе.

- Генерално, Српска има све полуге које значе да се без њене сагласности не може одлучити о статусу БиХ у НАТО-у. Опет, НАТО наставља да користи сва могућа средства да се прошири за новог члана и ту не бира средства, па и политичко деловање - упозорио је Шолаја.

Он је додао да су стицајем околности кадрови СДА на челу сектора безбједности, одбране и спољне политике.

- Тако да они могу да обећавају НАТО-у шта хоће, али то нема упориште у заједничким институцијама БиХ, гдје годинама не постоји консензус о НАТО-у - напоменуо је Шолаја.