latinica  ћирилица
13/08/2022 |  10:10 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Потрошња ваучера у Српској иде задовољавајућим темпом

Потрошња туристичких ваучера иде задовољавајућим темпом, с обзиром на то да је подјела кренула нешто касније и када су грађани већ добрим дијелом испланирали своје слободно вријеме и годишње одморе, рекао је руководилац Сектора за промоцију туризма Марко Радић.
Туризам - Фото: СРНА
ТуризамФото: СРНА

Радић је за Срну истакао да ће се овим темпом потрошње за четири мјесеца доћи до 20.000 ваучера.

- У прошлом позиву за годину дана искориштено је 47.000 туристичких ваучера, што је у тим моментима испунило очекивања с обзиром на првобитни план о подјели 50.000 ваучера - рекао је Радић.

Радић је нагласио да су грађани Републике Српске до сада искористили 5.800 ваучера, који су важећи до краја октобра.

Он је рекао да је скоро половина искориштена у ЗТЦ "Бања Врућица" и хотелима "Кардиал", "Посавина" и "Србија", док је већа потрошња ваучера у Термама Озрен, Бањи Кулаши, "Граду сунца" у Требињу и рафтинг кампу "Дрина-Тара".

Радић је рекао да су Бањалучани ти који у великој мјери користе ваучере обилазећи друге дестинације, док је у Бањалуци, за сада, искориштен само један туристички ваучер.

- Међутим, Бањалука је ово љето центар региона када је о дешавањима ријеч. Велики број манифестација којима су организатори у стању привући хиљаде посјетилаца морају бити мамац и грађанима Републике Српске из других мјеста, ако им се то понуди на адекватан начин - додао је Радић.

Радић је поручио да је неопходно увезати смјештајне капацитете у којима је могуће искористити ваучере са догађајима у граду, те такав производ промовисати и нудити широм Српске.

Влада Републике Српске усвојила је у јуну уредбу о начину и поступку додјеле туристичких ваучера.

Корисник ваучера је сваки пунољетни грађанин Републике Српске, као и грађанин са пребивалиштем у Брчко дистрикту који посједује држављанство Републике Српске, без обзира на висину личних примања.

Вриједност туристичког ваучера износи 100 КМ и може се користити једном у периоду од 1. јула до 30. октобра за плаћање услуге смјештаја - ноћење са доручком, без обзира на вриједност извршене услуге смјештаја.