latinica  ћирилица
13/08/2022 |  11:03 ⇒ 11:04 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Бошњаци немају од кога да се бране

Бошњаци немају од кога да се бране и преостаје само да лидер СДА Бакир Изетбеговић пријети да ће да нападне, а једина наизглед реална мета остају Херцег Босна и Република Српска, јер се одупиру бошњачким амбицијама да унитаризују БиХ да би у њој доминирали, оцијенио је професор Ненад Кецмановић.
Ненад Кецмановић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Ненад Кецмановић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Пошто Изетбеговић "пребројавање" Бошњака повезује са ловцима, младићима и инструкторима на дроновима, истиче Кецмановић, постаје јесно да бошњачка натполовична већина на којој он тријумфалистички инсистира у БиХ треба да послужи у војне сврхе.

Он је нагласио да у земљи у којој се олако пријети, нико никада није запријетио да би напао четири и по бошњачка кантона у Федерацији БиХ, нити је ико из сусједства исказао територијане претензије на ту четвртину територије БиХ.

- Бошњаци немају од кога да се бране. Преостаје једино да Изетбеговић млађи пријети да ће да нападне - навео је Кецмановић у ауторском тексту за "Политику".

Он је нагласио да једина, бар наизглед реална мета Изетбеговића остају Херцег Босна и Република Српска, а да је разлог то што се одупиру бошњачким амбицијама да унитаризују БиХ да би у њој доминирали.

- Конкретно, Хрвати неће да им Бошњаци бирају представнике у заједничком Предсједништву БиХ, а Срби хоће да врате изворне дејтонске ентитетске надлежности. И као посљедње рјешење Срби нуде миран разлаз, а Хрвати траже трећи ентитет, којег су се, на превару, били одрекли - рекао је Кецмановић.

Он пита како би то бошњачки младићи, ловци и инструктори које Изетбеговић спомиње, спријечили.

- Да ли да хеликоптерским десантом затворе границе БиХ на Дрини и Уни, које углавном иду рубом територије Републике Српске и Херцег Босне. Не могу, јер бошњачки не лете, а дронови не служе у те сврхе. Једино што би могли да протјерају Србе и Хрвате у Србију и Хрватску да би им остала цијела БиХ. Али ту опет имају проблем што матице не би егзодус својих сународника посматрали скрштених руку - указао је Кецмановић.

Он је поручио да су се Бошњаци "погрешно пребројали", јер су пропустили да на број Хрвата и Срба у БиХ додају оне у матицама који, како је рекао, неће голоруки стићи у помоћ браћи у "дијаспори" макар и као драговољци и добровољци или бар позадинска подршка.

Бошњаци су, како је рекао, заборавили на седам милиона Срба у Србији и четири милиона Хрвата у Хрватској.

- Да и не говоримо да би све почело сукобом три националне компоненте унутар Оружаних снага БиХ - рекао је Кецмановић.

Оцијенио је да Бошњаци немају од кога да се бране, нити могу било кога "побједоносно да нападну", а да им је реално једина права мета Кристијан Шмит, јер је промијенио Изборни закон у корист Хрвата, те истакао да је Шмит у БиХ првенствено и дошао због тога.

Бошњаци су, како је рекао, превидели низ чињеница, да су херцеговачки фрањевци потиснули пробосанске из Босне сребрене, да Ватикан није продужио мандат кардиналу Пуљићу, да у Загребу нико неће да прими Жељка Комшића, да им предсједник Хрватске Зоран Милановић препоручује "прво сапун па онда парфем".

- Е сада пошто је Бакир схватио, Бошњаци су уз подсмјех неутралних посматрача, лармом у Сарајеву и преко дијаспоре, практично стали уз Додика у непослуху према одлукама господина Шмита. И опет наивно тријумфују што је лажни високи представник промјену изборног закона одложио за неколико недјеља, таман као да је дефинитивно одустао - рекао је Кецмановић.

Кецмановић је нагласио да Изетбеговићева изјава о пребројавању неозбиљна и упитао у кога он то може да се узда.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић је недавно, поводом најаве Кристијана Шмита да ће промијенити Изборни закон у БиХ, поручио да су се Бошњаци у БиХ "пребројали".