latinica  ћирилица
13/08/2022 |  11:26 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

Петковић: Убијена дјеца у Гораждевцу - симбол злочиначког плана истребљења Срба

Српска дјеца, која су убијена и рањена на данашњи дан прије 19 година док су се купала у ријеци Бистрици у Гораждевцу, симбол су мучеништва и страдалништва Срба на Косову и Метохији, али и злочиначког плана за истребљење српског народа из јужне српске покрајине, који се, нажалост, спроводи и данас, оцијенио је директор Канцеларије Владе Србије за Космет Петар Петковић.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Он је нагласио да ће Србија наставити да се са тугом и поштовањем сјећа свих својих страдалих сународника, али исто тако никада више неће бити толико слаба и беспомоћна, да би они који мрзе Србе могли да помисле да им је дозвољено да поново, некажњено и без посљедица, могу напасти било ког Србина у покрајини.

Петковић је навео да, осим показатеља да зло не спава, посебно забрињава чињеница да су се убиства српске дјеце у Гораждевцу догодила након доласка међународне мисије на Косово и Метохију, у чијој је надлежности заштита људских живота, кажњавање злочина и увођење владавине права.

- И поред обећања представника УНМИК-а да ће "преврнути сваки камен" да пронађу убице, 2010. године случај је био затворен, јер истрага није довела ни до каквих резултата. Као увек до сада, када су злочини над српским народом на Космету у питању, злочинци су остали безимени и некажњени", подсјетио је Петковић.

Он је нагласио да, без обзира на године које су прошле, очекује да ће починиоци злочина над дјецом у Гораждевцу, али и убице жетелаца у Старом Грацком, породице Столић у Обилићу и путника аутобуса "Ниш експреса" код Подујева, бити пронађени и изведени пред лице правде, јер би то, како је навео, био један од доказа да је вријеме идеологија мржње и зла иза нас.

- Зато, још једном данас желим да нагласим да су истина и правда за све жртве масовних и организованих злочина над Србима на Косову и Метохији једини пут ка нормализацији односа и изградњи међусобног поверења, а дијалог једино средство за решавање свих проблема у покрајини - рекао је Петковић.

У оружаном нападу на више од педесеторо српске дјеце која су се купала у ријеци Бистрици 13. августа 2003. године убијени су Пантелија Дакић /12/ и Иван Јововић /19/, док су тешко рањени Ђорђе Угреновић /20/, Богдан Букумирић /14/, Марко Богићевић /12/ и Драгана Србљак /13/.