latinica  ћирилица
13/08/2022 |  11:34 ⇒ 14/08/2022 | 07:38 | Аутор: РТРС

Тродневна жалост у Црној Гори; Озбиљно здравствено стање повријеђених у пуцњави (ФОТО/ВИДЕО)

У Црној Гори је тродневна жалост поводом незапамћене трагедије која је задесила ову земљу након што је 34-годишњи Вук Бориловић са Цетиња убио из ловачке пушке 10 људи, међу којима и двоје малољетне дјеце.
Цетиње (фото:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Цетиње (фото:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Здравствено стање пацијената повријеђених у пуцњави на Цетињу који су хоспитализовани у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици је озбиљно, саопштено је из кабинета цетињског градоначелника Николе Ђурашковића, који је данас посјетио ту здравствену установу.

Ђурашковић се информисао о стању пацијената које је озбиљно и исказао спремност Цетиња да на сваки начин помогне у лијечењу и опоравку суграђана.

У саопштењу се наводи да је Ђурашковић поподне са сарадницима и вршиоцем дужности директора Опште болнице "Данило Први" Иваном Ивановићем обишао и повријеђене на Цетињу.

Њихово стање је, како су навели, знатно боље и налазе се ван животне опасности.

Непознат мотив трагедије

Још није познат мотив трагедије. Нападач је најприје пуцао на породицу чији су чланови боравили у просторијама његове куће као подстанари. Тада је убио осмогодишње и једанаестогодишње дијете и ранио њихову мајку која је у болници подлегла повредама. Потом је пуцао на становнике насеља и убио још осам особа, а ранио шест.

У Клиничком центру Црне Горе смјештене су четири особе, од којих је једна у животној опасности и налази се у Центру за неурохирургију, гдје је на даљем третману након операције. Три пацијента су на Централној интензивној њези под сталним мониторингом, казао је медицински директор Клиничког Центра Црне Горе Иван Терзић.

- Други пацијент је након пријема оперативно збринут, има повреде можданих структура и коштаних структура главе, грудног коша, животно је угрожен и налази се у Централној интезивној јединици. Трећи пацијент има повреду трбушних органа, доминантно јетре, оперативно је збринут и на мјерама даље интезивне терапије и мониторинга који је такође смјештен у интезивној јединици. Четврти пацијент има повреде врата, грудног коша, отворени прелом десне надлактице, такође оперативно збринут и даље захтијева третман у интензивној јединици - навео је Терзић.

Фото: (EPA-EFE / BORIS PEJOVIC)

Директор цетињске болнице Иван Ивановић каже да су двије особе које су смјештене у Цетињској болници тренутно ван животне опасности, а први пацијенти почели су да пристижу јуче око 16 часова.

- Све се дешава негдје око 16 часова кад су почели да нам пристижу први пацијенти, нажалост, међу њима су биле двије особе, мушкарац и жена, којима је контатована смрт по пријему. Три лица су збринута и након збрињавања су траспортовани у КЦЦГ - појаснио је Ивановић.

- На лицу мјеста затекли смо девет лица која су смртно страдала, У међувремену, из Клиничког центра јавили су да су још два лица смртно страдала и да је још шест лица повријеђено. Имамо 11 лица која су данас смртно страдала и 6 лица која су повријеђена, једно у животној опасности - навела је Андријана Настић, дежурна тужитељка.

- За сада није јасно шта је подстакло лице на овако гнусан чин, приликом чега је и сам лишен живота. Наглашавам да се околности цјелокупног догађаја, укључујући и његово лишавање живота и даље утврђују - рекао је Зоран Брђанин, директор Управе полиције, Црна Гора.

Мјештани Цетињског насеља Медовина кажу да је ово незапамћен случај у Цетињу, али и у цијелој Црној Гори.

Ово је трагедија коју Црна Гора не памти, објавио је црногорски премијер Дритан Абазовић на свом Телеграм каналу. Саучешће је изразио и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Телеграме саучешћа упутили су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, патријарх Порфирије и предсједник Србије Александар Вучић.

Посјета патријарха Херцег Новом одођена је због тродневне жалости због трагедије на Цетињу.

Позната имена убијених и рањених

Цетињанин Вук Бориловић /34/ убио је на Цетињу три члана породице Мартиновић - мајку Наташу /35/ и њена два сина од осам и 11 година, три члана породице Дрецун и два члана породице Радуновић, јављају црногорски електронски медији.

Бориловић је прво усмртио трочлану породицу Мартиновић, а потом ушао у комшијску кућу, гдје је убио брачни пар Даницу /74/ и Димитрија /81/ Дрецун и њиховог сина Рајка /56/, а тешко ранио њиховог унука Александра /32/.

Хицима из ловачког карабина убио је и кума породице Мартиновић - Милана Митровића /37/, као и свог ујака Горана Ђуришића /54/, који је покушао да га одврати у науму да лиши живота недужне људе.

У пуцњави су животе изгубиле и Данијела /51/ и Александра Радуновић /52/.

Бориловић је ранио шест особа, од којих су двије хоспитализоване у оштој болници на Цетињу, а четири у Клиничком центру Црне Горе.

Рањени су полицајац Љубиша Максимовић, као и грађани Цетиња Славица Звицер /66/, Филип Ђурковић /33/, Милева Рамадановић /76/, Дарника Челебић /88/ и Александар Дрецун /32/.