latinica  ћирилица
13/08/2022 |  12:12 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

У Глини помен за око 150 српских цивила страдалих у "Олуји" (ФОТО/ВИДЕО)

У Глини је данас служен помен за 150 српских цивила који су мучки убијени у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" августа 1995. године.
Помен у Глини - Фото: РТРС
Помен у ГлиниФото: РТРС

Помен је служен на гробљу Света Ката у мјесту Горње Селиште, а организовало га је Вијеће српске националне мањине града Глине.

Помену је присуствовао и предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, који је рекао да никада не смије бити заборављена жртва српских цивила настрадалих у Глини, у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".

Арлов је подсјетио да су Срби мучки убијени у својим кућама и да овај злочин
припадника регуларне војске и полиције Хрватске никада не смије бити заборављен.

- То су били цивили, жене и стари људи који су се само жељели прикључити колони од 250.000 Срба протјераних из Хрватске током "Олује" - највећег етничког чишћења српског народа након Другог свјетског рата, а на крају су убијени. Не смијемо дозволити да се забораве њихова мука и патња - рекао је Арлов.

Помен у Глини (Фото: РТРС)

Он је указао да се јако мало зна о заједничкој гробници у којој су, у великом броју без идентификације, сахрањене српске жртве из Глине.

- Ја сам из ових крајева и живио сам у Топуском на Кордуну, до акције "Олуја". Са Вијећем српске националне мањине града Глина разговарао сам о постављању великог крста и спомен-плоче на овој масовној гробници, као трајног обиљежја на велико стратиште Срба мучки убијених 1995. године - истакао је Арлов.

У хрватској акцији "Олуја" у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 250.000 Срба, а њих 1.877 је погинуло и нестало, од којих је 65 одсто цивила.