latinica  ћирилица
13/08/2022 |  12:21 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Српски народ са великом дозом зебње гледа на присуство њемачких војника (АУДИО)

Посљедње најаве НАТО-а дефинитивно су нови политички притисак на Републику Српску, Милорада Додика и Жељку Цвијановић, рекао је за Радио Републике Српске, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.


Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Милорад Додик и Жељка Цвијановић не пристају да буду било чије марионете, не пристају да буду под било чијим утицајем, него воде искључиво политику у интересу Републике Српске, њених грађана и српског народа - рекао је Ковачевић.

Ковачевић истиче, да су потпуно неозбиљне приче о руском утицају, јер је и Милораду Додику, сам предсједник Русије Владимир Путин јасно рекао да Русија подржава дејтонску БиХ, у складу са уставом, са три равноправна конститутивна народа и два равноправна ентитета.

- То је нешто што треба да поштују сви, укључујући НАТО и све њене земље чланице. Ово је једини начин да осигурамо стабилну и безбједну будућност БиХ - наглашава Ковачевић.

Он наводи да је безбједносно стање у БиХ задовољавајуће, осим када предсједник СДА Бакир Изетбеговић звецка оружјем.

- Искрено рачунамо да је то у свруху потпуно пољуљане позиције СДА унутар Федерације БиХ и да дефинитивно не постоји никаква вањска безбједносна пријетња по БиХ и да једино што је безбједно дестабилизирајуће у БиХ, јесу они који без икаквог разлога шаљу било какве нове трупе или најављују слање истих - каже Ковачевић. 

Коментаришући долазак њемачких војника, Ковачевић појашњава да је јасно да увијек са великом дозом зебње српски народ гледа на било какво присуство њемачких војника, али да је исто тако јасно да на основу Дејтонског споразума, на основу резолуције Савјета безбједности УН-а, у "мисији Алтеа" немамо утицај на то како ће земље ЕУ да рапоређују своје присуство и број војника у БиХ.

- Ово је нешто што дефинитивно није добра и позитивна порука, него искључиво беубједносно дестабилизирајућа и узнемирујужа порука за све грађане у БиХ - додаје Ковачевић.