latinica  ћирилица
13/08/2022 |  12:28 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Петровић: Цијена струје неће се значајније мијењати до 2025. године

Цијена струје у Републици Српској вишеструко је нижа у односу на земље окружења и неће се значајније мијењати до 1. јануара 2025. године, када ће све бити на бази тржишног пословања, изјавио је Срни генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

 Цијена струје у Републици Српској вишеструко је нижа у односу на земље окружења и неће се значајније мијењати до 1. јануара 2025. године, када ће све бити на бази тржишног пословања, изјавио је Срни генерални директор Електропривреде Републике Српске  Лука Петровић.

- До тада немамо страхова од озбиљних помјерања цијене електричне енергије, а тада, ако не будемо направили значајне производне капацитете, може доћи до значајаног помјерења - рекао је Петровић и додао да то предузеће до тада има простора да безбрижно уђе у нову транзицију и реорганизацију.

Он је истакао да ће, ако се не направе нови капацитети, као што су соларни панели и електране, свакако бити мањи потенцијал за субвенционисање и цијене струје мораће расти.

Петровић је нагласио да је, због тога, Електропривреда Републике Српске ставила приоритет на изградњу соларних електрана, вјетроелектрана и хидролектране, да би се дошло до тих вишкова, који ће омогућити да Српска и даље има вишеструко ниже цијене него у окружењу.

Он је објаснио да је цијена струје коју грађани у Републици Српској плаћају 22,5 евра по мегават-сату, у Словенији 220 евра по мегават-сату, а у Њемачкој 270 до 350 евра ПО мегават-сату.

- Влада Републике Српске ће уз помоћ Електропривреде Републике Српске истрајати са трајно ниским цијенама електричне енергије у Српској и сигурно је да ће нам бити предност у односу на остале електропривреде - рекао је Петровић.