latinica  ћирилица
13/08/2022 |  14:48 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Столтенберг: Развијамо сет мјера за БиХ

НАТО ће наставити да сарађује са БиХ и другим међународним партнерима ради очувања стабилности и промоције реформи у БиХ, навео је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у писму министру иностраних послова у Савјету министара Бисери Турковић.
Јенс Столтенберг и Бисера Турковић (Фото: уступљена фотографија) -
Јенс Столтенберг и Бисера Турковић (Фото: уступљена фотографија)

Столтенберг је, у одговору Турковићевој на писмо у којем га је упознала о изазовима са којима се БиХ суочава у вези са актуелним дешавањима у Европи и региону, напоменуо да НАТО снажно и недвосмислено подржава суверенитет и територијални интегритет БиХ, те функционалност институција, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Он сматра да је сукоб у Украјини, како каже, фундаментално поткопао европску безбједност и да је НАТО зато "спреман да настави да подржава партнере који могу бити изложени малигном утицају и притиску, како би ојачао њихову отпорност".

- НАТО развија сет мјера, посебно скројених за БиХ, у складу са вашим потребама - навео је генерални секретар НАТО-а.

У саопштењу је наведено да је Столтенберг изразио забринутост "због сепаратистичке реторике и активности које пријете да наруше успјех Дејтонског мировног споразума".

У писму је, између осталог, наведено да је стабилност Западног Балкана дугорочни стратешки циљ Алијансе, којем остаје до краја предана.