latinica  ћирилица
13/08/2022 |  17:53 ⇒ 17:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден идуће недјеље потписује историјски закон о клими

Амерички предсједник Џозеф Бајден најавио је да ће сљедеће недјеље потписати закон вриједан 430 милијарди долара, који се сматра највећим пакетом за борбу против климатских промјена у историји САД, а осмишљен је за смањење емисије штетних гасова.
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Нешто раније је Доњи дом америчког Конгреса усвојио приједлог закона о климатским промјенама, здравству и порезима, који се још назива и закон о смањењу инфлације, а прије њега је то учинио и Сенат, преносе амерички медији.

Од планираног износа, 370 милијарди долара усмјериће се на борбу против климатских промјена, што је досад најиздашнији закон о климатским промјенама који је усвојио Конгрес.

Приједлог закона нуди фирмама и породицама милијарде подстицаја за куповину електричних возила и енергетски ефикасних уређаја, као и за подстицање нових улагања у енергију вјетра и сунца која би удвостручила количину нових, чистих капацитета за производњу електричне енергије.

То би помогло САД да крену на пут испуњавања свог обећања да ће преполовити емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште до 2030. испод ниова из 2005. године.