latinica  ћирилица
13/08/2022 |  18:39 ⇒ 18:39 | Аутор: СРНА

Хрватска: Масован помор пчела усљед употребе пестицида

Пестициди су разлог због којег је у Хрватској дошло до масовног помора пчела, потврђено је у Министарству пољопривреде.
Пчеле - Фото: РТРС
ПчелеФото: РТРС

Државни секретар у Министарству пољопривреде Зденко Тушек навео је да је само овог прољећа страдало 1.500 пчелињих заједница усљед употребе пестицида, док приликом помора прије двије године није доказано да су они били узрок.

- Установљено је да узрок помора нису заразне болести већ је у конкретном случају ове године код 41 пчелара установљено да је ријеч о тровању недозвољеним пестицидима, односно повећаним количинама, док је код само седам пчелара установљено слабљење пчелињих заједница усљед болести, што је минорно - појаснио је Тушек.

Тушек је навео да је Министарство припремило програм помоћи пчеларима, с циљем надокнаде штете, за који су осигурана 1,2 милиона куна средстава.

- Сви пчелари којима су издата ветеринарска рјешења да је дошло до страдања пчела због тровања моћи ће да се пријаве и добију око 860 куна /око 223 КМ/ подршке по пчелињој заједници - навео је Тушек.

Предсједник Хрватског пчеларског савеза Дражен Коцет рекао је за "Медија сервис" да систем ремете неодговорни појединци, који се не придржавају јасно прописаних радњи и параметара, те упутстава струке која говоре на који начин се штити пчела да не страда.

Према прописима, пољопривредници би требало да обавијесте пчеларе о периоду у којем ће користити пестициде и то средства која су у Хрватској одобрена за кориштење.