latinica  ћирилица
13/08/2022 |  19:37 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Петнаестодневна ватрена стихија опустошила Херцеговину (ВИДЕО)

Петнаестодневна ватрена стихија у Бјелој гори и Ластви у околини Требиња оставила је пустош и пепео на огромном подручју. Немјерљиве штете су причињене за биљни и животињски свијет, чија су станишта уништена. Према првим процјенама, изгорјело је око 1.000 хектара шуме.
Штете од пожара у Херцеговини - Фото: РТРС
Штете од пожара у ХерцеговиниФото: РТРС

Пустош и чађ је све што је остало на згаришту великог пожара, а 25 година труда пчелара Бошка Пикуле нестало је у ватри која је за мање од пола сата однијела 65 пчелињих друштава. Штета је огрома, али Бошко се не предаје. Нада се да ће након процјене штете и помоћи локалних власти обновити друштва и кошнице. Пикула процјењује да је штета у пчелињаку око 30.000 марака.

На подручју Бјеле Горе налази се парк природе Орјен - плућа ове регије у којем су изгорјеле шуме црног бора, буковине и пашњаци. Штете од највећег шумског пожара на овом подручју ће се сагледавати наредних пар година.

- Искрено се бојим шта ће бити са режимом вода испод Бијеле горе јер би могло доћи до пролазних замућења или промјене у неким изворима на подручју Ластве - истиче технички директор Центар за газдовање кршом Драго Петковић.

Раскош и богатсво биљног и животињског свијета био је је уточиште за заљубљенике у природу, ловце, али и све оне жељне чистог планинског ваздуха. Међутим, многе животиње су изгубиле станиште.

Надљудским напорима ватрогасаца, Хеликоптерског сервиса Српске, МУП-а Србије, свих расположивих спасилачких служби, мјештана избјегнуте су људске жртве.

- Радим 17 година као ватрогасац и овако нешто још нисам доживио. Ово је било апокалиптично стање. Кући нисмо ишли по 72 сата - прича Бојан Лозо.

Олакшавајућа околност је што пожар није свуда био истог интезитета, па су и посљедице негдје мање. Колико ће требати времена да се шума обнови, тешко је процијенити јер то највише зависи од временских прилика. Да би се обновио животињски фонд и слој земљишта сигурно ће бити потребно и више стотина година.