mtel
latinica  ћирилица
13/08/2022 |  19:38 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Лакше до првог стана: Субвенције ублажавају поскупљење некретнина (ВИДЕО)

Расту цијене некретнина, као посљедица инфлације у свијету. Они који купују стан, посебно млади брачни парови, прилагођавају се могућностима. Подршка стиже од локалних заједница широм Републике Српске, у виду субвенција. Позитиван примјер ове приче први је пружио град Добој.
Изградња зграде - Фото: РТРС
Изградња зградеФото: РТРС

Марија и Александар Ристић су жељели бољу будућност, спаковали кофере и отишли. Тада су схватили, да оно што су у Њемачкој добили, није оно што су очекивали. Њихова нова виза за будућност био је повратак у родни град – Добој, који је баш тада, 2019. године, покренуо пројекат суфинансирања за куповину станова, а који за циљ има подстицање младих на заснивање брачне заједнице и остајање на подручју овог града.

Данас су они власници стана од 65 квадрата, који су уз субвенције градске управе Добој, платили 53.000 марака, што је дупло мање од његове тржишне вриједности.

За ову намјену, град Добој, обезбиједио је милионска средства. Преостало је суфинансирање још 27 стамбених јединица, од укупно стотину планираних, по постојећим критеријима. Поједине локалне заједнице покренуле су исти пројекат. Међу њима и Србац, који ће под повољнијим условима омогућити кров над главом за 20 брачних парова.

Погодности и у области кредитирања. Инвестиционо-развојна банка Републике Српске дефинисала је максималну каматну стопу за младе брачне парове која износи три одсто.

Уколико особе немају ријешено стамбено питање, тј. купују прву стамбену јединицу, максималан износ који се може подићи у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске износи 150.000 КМ док је максималан рок отплате 25 година,истичу у ИРБ-у.

Министарство породице, омладине и спорта реализује посебан програм којим за ову популацију субвенционише 1. процентни поен каматне стопе на одобрени стамбени кредит из средстава ИРБ-а. Нови конкурс за избор корисника, je до 12. септембра. Све ово треба да буде вјетар у леђа онима који остају, или су баш као саговорници са почетка наше приче, одлучили да се врате.